Doe Maar Begint Aan Clubtournee

Drummer Doe Maar: ‘We missen Henny nog elke dag’

De band Doe Maar gaat niet meer optreden zonder Henny Vrienten. Dat zegt drummer René van Collem in gesprek met De Telegraaf. “Je weet het natuurlijk nooit zeker, maar ik kan je wel zeggen: Doe Maar zonder Henny bestaat niet. Die kun je niet vervangen.”

Vrienten overleed in april 2022. Doe Maar had nog plannen voor een nieuwe tournee, maar deze was uitgesteld vanwege de coronapandemie. In september 2021 werd bekend dat Vrienten ziek was en werd de nieuwe tournee definitief afgelast.

“We missen Henny nog elke dag”, stelt Van Collem in De Telegraaf. “Ernst, Jan en ik ontmoeten elkaar regelmatig, dat vinden we gewoon heel fijn. Gaan we ergens afspreken, wat eten, wat wandelen. En als we dan ergens zitten, hebben we altijd het gevoel: daar komt ‘ie aangelopen, met een of andere flauwe grap. Maar dat gebeurt natuurlijk niet.”

Heroïne

Van Collem lanceert dinsdag een podcastserie over verslaving. In de podcast Eerste Hulp Bij Verslaving praat hij met naasten van verslaafden. De Doe Maar-drummer wil deze verhalen delen in de hoop dat zij andere mensen in soortgelijke situaties tot steun kunnen zijn. De muzikant begon als 18-jarige als drummer in Doe Maar. Maar zijn drugsverslaving maakte het spelen in de band uiteindelijk onmogelijk. Later keerde hij wel terug bij Doe Maar.

De drummer schreef in 2014 al een biografie over zijn verslaving, het boek Heroïne godverdomme!. Sinds 2015 werkt Van Collem ook voor de GGZ als counselor om familieleden, partners en naasten hulp en ondersteuning te bieden bij de verslaving van een dierbare.