Dries, dave en donny roelvink

Dries Roelvink denkt aan overleden ouders en zus bij show Concertgebouw

Dries Roelvink staat maandagavond na 29 jaar weer in Het Concertgebouw in Amsterdam. Dit keer zitten niet zijn ouders en zus, maar zijn vrouw en zoons op de eerste rij. “Er hangt een schilderij van mijn ouders aan de muur, daar kijk ik de laatste dagen toch wat vaker naar. Dat ik denk: jullie moesten eens weten wat er de laatste jaren allemaal is gebeurd”, zegt de 64-jarige zanger in gesprek met het ANP.

“Wij waren met zijn vieren thuis, ik ben nu nog de enige die in leven is. Mijn ouders en zus zijn er alle drie niet meer. Dat ging de laatste dagen wel door mijn hoofd.” De zanger herinnert zich zijn eerste show in Het Concertgebouw in zijn thuisstad Amsterdam nog goed. “Ze zaten daar trots op die eerste rij.”

Roelvink was toen nog niet zo ervaren als artiest, zegt hij. “Ik had een klein concert gegeven in De Kleine Komedie, dat was uitverkocht. Dus ik dacht: ik moet een grotere zaal hebben.” Niet lang daarna zag hij een show van André Hazes senior in Het Concertgebouw. “Dat vond ik zo bijzonder”, zegt Roelvink. “Toen was een zaadje gepland. Ik dacht, dat ga ik ook doen.”

Door de tijd

Maar twee nummers uit zijn show van 29 jaar geleden zijn maandagavond te horen. In zijn show neemt de zanger het publiek “mee door de tijd”. “Het begint met muziek van mijn moeder, die heeft veel platen gemaakt.” Ook de muziek uit de Jordaan staat centraal in het begin van zijn show, “toch wel mijn eerste kennismaking met muziek”. Maar ook muziek van zijn muzikale helden Tom Jones en Engelbert Humperdinck komt voorbij. “Ik heb hun shows talloze keren bekeken en Engelbert een keer mogen ontmoeten. Dat was misschien wel een van de mooiste dingen die in mijn carrière is gebeurd.”

Omhelzing van Engelbert

Roelvink zong vijftien liedjes van de popzanger opnieuw in en zette die op een cd. Die overhandigde hij voorafgaand aan een show van de zanger aan “een van de geluidsmensen”, die beloofde het album aan Humperdinck te geven. Na de show kwam iemand naar Roelvink toe en vertelde hem dat Humperdinck hem wilde ontmoeten. “Ik kreeg een omhelzing, hij vond de cd prachtig.” Vooral het lied How Do I Stop Loving You, zegt Roelvink, die aangeeft dat nummer zeker te laten horen maandag.

Bizar jaar

Ook “eigen hitjes” als Ik kom eraan en Maria Magdalena komen voorbij. Hoewel de zanger verwacht dat de show “emotievol” wordt omdat zijn ouders en zus er niet bij zijn, laat hij weten het “geweldig” te vinden dat zijn vrouw en zoons Dave en Donny er zijn. Dave is net teruggekomen uit een afkickkliniek in Zuid-Afrika en ook zijn zoon Donny heeft een “bizar jaar” gehad, aldus de zanger. Donny werd overreden door een Hummer en kreeg de diagnose teelbalkanker. “Ik ga dan ook zeker een nummer opdragen aan mijn zoons.”