Anp 378200813

Dochter Piet Paulusma snapt waarom hij ziekte stilhield: ‘Hij zou er constant mee geconfronteerd worden’

Het is inmiddels een jaar geleden dat de legendarische weerman Piet Paulusma stierf. Hij bezweek op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker, maar alleen zijn naasten wisten dat hij ziek was. Zijn dochter Martsje heeft daar alle begrip voor, vertelt ze aan Weekend.

Zij stond compleet achter de beslissing van haar vader om zijn ziekte voor het grote publiek verborgen te houden, legt ze uit. “Mijn vader was heel toegankelijk en dat is prachtig en mooi. Maar we kwamen natuurlijk overal en hij wilde niet dat het dan alleen maar ging over Piet en zijn ziekte, in plaats van over wat hij aan het doen was. Hij zou er anders constant mee geconfronteerd worden, bij alles wat hij deed. Dat wilde hij niet en ik begrijp dat volkomen.”

‘Voelt als kortgeleden’

Het eerste jaar zonder haar vader is snel gegaan, vindt Martsje. “Dat vind ik ergens wel jammer. Een week voor mijn vaders overlijden, op de zondag, waren we met z’n tweeën uit eten. Dat voelt nog als kortgeleden. Maar afgelopen week werd ik ermee geconfronteerd: het is echt al een jaar geleden dat we fysiek bij elkaar waren.”

Zonnewijzer

In die week kreeg haar vader een bijzonder eerbetoon in de vorm van een zonnewijzer op de Cauberg in Valkenburg. Piet had het prachtig gevonden en zou heel trots zijn geweest, weet Martsje. “Ik hoop dat hij van boven meekijkt.”

Lees dit hele verhaal en nog véél meer in Weekend nummer 13, nú in de winkel. Of lees ‘m online. Liever bestellen? Dat kan hier.