son mieux Gettyimages 1478038438

Dit zijn de grootste Edison-winnaars

Sef en Son Mieux zijn maandag de belangrijkste winnaars geworden van de Edison Pop 2024. Zij wonnen in het AFAS Theater in Leusden de prijzen voor respectievelijk beste album (Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag) en beste single (Tonight). Jan Smit kreeg vorige week al de Edison Oeuvreprijs.

In totaal werden maandag elf awards verdeeld. Son Mieux en Kevin hadden vooraf de meeste kans met ieder twee nominaties, maar elke categorie kreeg uiteindelijk een unieke winnaar.

Roxy Dekker werd uitgeroepen tot beste nieuwkomer en ook FLEMMING (Pop) en Marco Schuitmaker (Hollands) vielen in de prijzen. Verder waren er Edisons voor Within Temptation (Rock), Pip Blom (Alternative), Reinier Zonneveld (Dance), MEAU (Nederlandstalig) en Mula B (Hiphop). Idaly werd de eerste winnaar van de nieuwe categorie Soul/R&B/Funk.

De Edison, ook wel de Nederlandse Grammy genoemd, is een van de meest prestigieuze muziekprijzen van Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. De award bestaat zoals elk jaar uit een bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter d’Hont.

De vakjury werd geleid door Omroep MAX-radiobaas Daniel Dekker. Ook Eric van Holland (Spotify), Vera Siemons (3FM), Martijn Biemans (Qmusic), Anna Veenstra (Melkweg), Nils Brokerhof (100% NL/SLAM!) en Randall Spann (FunX) stemden mee.