Robert Doornbos Chantal Bles

Dertien maanden cel voor roof horloge Robert Doornbos

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag de 20-jarige Jaydon J. veroordeeld tot dertien maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, voor de gewelddadige beroving van ex-autocoureur Robert Doornbos, op 18 maart in Amsterdam-Buitenveldert. Het slachtoffer werd op het hoofd geslagen met een knuppel en beroofd van zijn Rolex-horloge en zijn telefoon. De rechtbank oordeelt in het vonnis dat de overval “heel beangstigend moet zijn geweest voor Doornbos”. De medeverdachte Amir A. (27) werd vrijgesproken van medeplichtigheid.

Het incident vond kort na middernacht plaats toen Doornbos uit zijn auto stapte. Direct daarna kwam er een man met een knuppel op hem aflopen, waarna hij een klap tegen zijn hoofd kreeg. Doornbos heeft zijn horloge – waarde rond de 30.000 euro – en zijn telefoon daarop afgegeven. De daders gingen ervandoor.

J. is een van de uitvoerders geweest. De rechtbank concludeert dat uit de locatiegegevens van zijn telefoon op het moment van de beroving. Ook vond de recherche op de telefoon een foto van het geroofde horloge. De foto is na de overval gemaakt.

De officier van justitie had dertig maanden cel tegen J. geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Die straf vindt de rechtbank te hoog, in vergelijking met andere zaken. Dat de straatroof vlak bij de woning van Doornbos plaatsvond, werkt wel strafverzwarend. Ook moet J. zich van de rechtbank laten behandelen, vanwege een persoonlijkheidsstoornis. De verdachte stond tevens terecht voor het aanrichten van vernielingen in de woningen van zijn vader en moeder.

Medeverdachte A. was niet bij de overval aanwezig. Hij werd verdacht van betrokkenheid bij het plaatsen van een gps-tracker onder de auto van Doornbos, enkele weken voor de overval. Zijn DNA was gevonden op de simkaart in het peilbaken, maar volgens de rechtbank zijn er geen aanwijzingen dat hij wist waarvoor het baken bedoeld was. Bovendien reed Doornbos op het moment van de beroving in een leenauto en is het baken dus niet gebruikt. Tegen de vrijgesproken A. was 28 maanden cel geëist, waarvan vier voorwaardelijk.

Doornbos (42) reed in 2005 en 2006 in de Formule 1 en kwam tot elf grands prix. Hij reed voor Minardi en Red Bull Racing. Het geroofde horloge is niet teruggevonden.