Ernst Daniel Smid En Dochter Coosje Smid Beeld: REni van Maren 25062201

Coosje Smid werd tijdens zwangerschap bedrogen: ‘Niet een of twee keer, maar wel dertig keer’

Tijdens een bezoekje aan de snackbar sloeg de vonk tussen Coosje Smid, zangeres en dochter van operazanger Ernst Daniël Smid, en Melchior over. Al snel werd Coosje (33) zwanger, maar al even snel pakten donkere wolken zich samen boven het aanstaande gezinsgeluk…

Melchior bleek vreemd te gaan met zijn ex, vertelt Coosje aan tijdschrift Ouders van Nu. “Niet een of twee keer, maar wel dertig keer. Elke keer gingen we uit elkaar, dan betuigde hij spijt, beloofde beterschap, gaf ik hem nog een kans… Maar dan gebeurde het opnieuw.” Coosje ging verhaal halen bij de ex. “Het voelde als een agreement van vrouw tot vrouw, dit doe je elkaar niet aan. Ze gaf me gelijk, waardoor ik veronderstelde dat het gestopt was. Totdat Melchior op een avond – ik was 39 weken zwanger – opbiechtte dat het nog steeds speelde.”

Hoogzwanger stond ze vervolgens op de stoep bij de ex. “Ze moet me zien, dacht ik, ze moet zien wat ze me aandoet. Die confrontatie was heftig en vreselijk pijnlijk. Toen ik ’s nachts weer thuiskwam, was ik compleet uitgeput… en begonnen de weeën.”

Gerinkel van sleutels

Zoon Zonne kwam gelukkig kerngezond ter wereld, en Coosje deed er alles aan om de buitenwereld te doen geloven dat ze een gelukkig gezin waren. “Zo stond ik een dag na de bevalling alweer uitgebreid te koken, al kon ik mijn vork niet meer optillen van vermoeidheid. Die kraamweken kostten me al mijn energie”, vertelt ze. En toen ging het wederom mis. “Een keer gaf ik, met kraamverband nog om, boven borstvoeding toen ik beneden de sleutels hoorde rinkelen: hij ging gewoon weer naar haar toe.”

Hechtingsproblematiek

Pas door de breed uitgemeten relatieperikelen van Waylon en Bibi Breijman en de kritiek die eerstgenoemde over zich heen kreeg, besefte Coosje hoe ernstig het verraad was. Met hulp van haar vader verliet ze haar huis en trok ze bij haar zus in. Door alle ellende had Coosje in eerste instantie moeite zich te hechten aan haar zoon, maar dat is gelukkig dubbel en dwars goedgekomen. “Hoe ik me nu voel als ik met Zonne ben, hoeveel liefde ik hem wil geven, dat is een ontzettend groot verschil met de beginperiode. Ik moet accepteren dat ik die kraamweken met Zonne nooit meer terugkrijg, soms doet dat pijn, maar blijkbaar was dit onze route.”

Even huilen

Dat wil niet zeggen dat het geen diepe wonden heeft achtergelaten, geeft ze toe. “Onlangs schreef mijn ex en goede vriend Diederik Jekel in de aankondiging van hun zwangerschap met zo ongelooflijk veel eerbied over zijn vrouw dat ik even moest huilen. Ik vond het zo mooi en ik gun het ze met heel mijn hart, maar wat had ik dat zelf ook graag gehoord van Zonnes vader. Ja, ik had mezelf dit ook gegund.”

Beeld: Reni van Maren