Commissie Van Rijn Komt Met Rapport Over Veiligheid Npo

Commissie-Van Rijn wil versterkt toezicht bij publieke omroepen

De Commissie-Van Rijn wil dat het toezicht versterkt wordt bij de publieke omroepen. Daarnaast moeten presentatoren begeleiding krijgen, “ook ter bescherming van henzelf”. Dat is te lezen in het rapport van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) van Martin van Rijn.

De commissie beveelt aan “dat de mensen niet wegkijken, leidinggevenden het goede voorbeeld geven en elkaar aanspreken, en dat het toezicht versterkt wordt”, aldus de commissie. Ook roept de commissie op tot “uitdrukkelijke erkenning van alle vormen van grensoverschrijdend gedrag, evenals tot nazorg en het nemen van verantwoordelijkheid voor alle betrokkenen”. Verder begint het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag met de “kwaliteit van het leiderschap”. “Dit maakt het meeste verschil blijkt uit het onderzoek”, stelt de commissie. “De laatste aanbeveling, ‘doe normaal tegen elkaar” is dus ook niet zo moeilijk”, stelt Van Rijn tijdens de persconferentie.

‘Niets gezien, niets gehoord en niets gedaan’

De bevindingen staan in het rapport ‘Niets gezien, niets gehoord en niets gedaan | De zoekgemaakte verantwoordelijkheid’. Dat werd donderdag in Hilversum gepresenteerd. Het onderzoek werd opgezet na een onderzoek van de Volkskrant in 2022 over vermeend grensoverschrijdend gedrag door Matthijs van Nieuwkerk en de werkcultuur bij het programma De Wereld Draait Door.