Johan Derksen

CIDI doet wegens drukte nu geen aangifte tegen Johan Derksen

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) doet op dit moment geen aangifte tegen Johan Derksen vanwege zijn uitlatingen over de situatie in Israël in het programma Vandaag Inside. Dat heeft directeur Naomi Mestrum zondag desgevraagd laten weten.

“We zijn ervan overtuigd dat Johan Derksen zich met zijn generaliserende opmerkingen schuldig gemaakt heeft aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie”, aldus Mestrum. “Maar we hebben onze handen op dit moment vol aan de schrikbarende stijging van het aantal antisemitische incidenten in Nederland de afgelopen week en de grote angst binnen de joodse gemeenschap.” Het CIDI stelt wel met klem andere mogelijke aangiftes tegen Derksen om zijn uitlatingen “met veel interesse te volgen”.

Israël werd een week geleden aangevallen door Hamas. Het land bereidt op dit moment een grondaanval op de Gazastrook voor. Derksen zei maandag in de talkshow “dat de Joden er wel een beetje om gevraagd hebben, want die Palestijnen zijn echt als honden behandeld.” In de uitzending van dinsdag gaf Derksen aan dat hij beter “Israëlische regering” had kunnen zeggen in plaats van “Joden”, maar verder bleef hij achter zijn uitlatingen staan.

Verwerpelijk

Mestrum en Ronny Naftaniel, de oud-directeur van het CIDI, stuurden eerder al een brief naar Frans Klein, de directeur televisie bij Talpa, waarin zij Talpa vroegen afstand te nemen van de uitspraken van Derksen. “Het is pijnlijk en verwerpelijk als in een programma dat zo breed bekeken wordt zonder scrupules de link wordt gelegd tussen de problemen in Israël en alle Joden in het algemeen”, aldus Mestrum. “Zijn morele kompas is volledig kapot. Dit soort opmerkingen, ook als ze later worden genuanceerd, roepen haat op en voeden antisemitisme.”

Frans Klein liet weten open te staan voor een gesprek. Talpa wil niet zeggen of de uitlatingen en de kritiek met Derksen zijn besproken.