Boekenbal, De Traditionele Opening Van De Boekenweek

Boek Herman Koch over ziekte onverwachts nu al te koop

Het nieuwe boek Ga je erover schrijven? van Herman Koch is al vanaf zaterdagmiddag te koop in de meeste boekwinkels. Dat meldt uitgeverij Ambo Anthos desgevraagd. Het boek zou in eerste instantie dinsdag pas beschikbaar zijn. Maar de uitgeverij besloot donderdag opeens haar plannen te wijzigen, aldus een woordvoerder.

“Het was de bedoeling dat het boek drie dagen na publicatie van zijn interview in het Volkskrant Magazine in de winkels zou liggen”, zegt de uitgeverij. “Maar we kregen enorm veel reacties nadat het verhaal donderdagmiddag al op de website was gepubliceerd. We hebben daarom onze uiterste best gedaan om ervoor te zorgen dat het boek al zaterdag in alle winkels lag.”

Koch bracht donderdag naar buiten dat hij ongeneeslijk ziek is. Hij lijdt al vier jaar aan prostaatkanker. De 70-jarige schrijver en Jiskefet-ster wordt behandeld. Hierdoor is de ziekte momenteel stabiel.

In zijn nieuwe boek vertelt Koch waarom hij zijn ziekte vier jaar lang stilhield voor de buitenwereld en waarom hij toch besloten heeft er nu een boek aan te wijden. Hij kreeg de diagnose in februari 2020. Sindsdien publiceerde Koch nog twee nieuwe boeken: Een film met Sophia in 2021 en Het Koninklijk Huis in 2022.