Tim Hofman

BNNVARA: gewapende man wilde Tim Hofman om het leven brengen

Een man uit Breda is vorige maand opgepakt nadat hij met een vuurwapen en mes het BNNVARA-gebouw in Hilversum was binnengelopen. Hij verklaarde daar dat hij presentator Tim Hofman om het leven wilde brengen, heeft de omroep bekendgemaakt. Het personeel van BNNVARA is maandag op de hoogte gesteld. Ook de VPRO en Human, die in hetzelfde gebouw zitten, zijn geïnformeerd.

Het incident gebeurde op 6 september in de avond. De man meldde zich bij de beveiliging waarna de politie werd ingeschakeld. Volgens BNNVARA zijn er geen explosieven gevonden, iets wat weekblad Panorama vorige week suggereerde. De verdachte was al eerder die dag in het pand geweest om via de receptie een ontmoeting te regelen met Hofman. Omdat dat niet gelukt was, keerde hij ’s avonds terug.

Voorbereidingshandelingen voor moord

De man wordt verdacht van voorbereidingshandelingen voor moord, aldus het OM. Ook verdenkt justitie hem van het bezitten van een vuurwapen en bedreiging. “Daar zit hij nu voor vast. Het onderzoek is nog bezig, dus het betreft een voorlopige verdenking”, zegt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie Midden-Nederland. De eerste inleidende zitting is op 20 december in de rechtbank.

Motief onbekend

Het is nog niet duidelijk wat zijn motief was. De verdachte is geen ex-werknemer of op andere wijze verbonden aan BNNVARA of een andere omroep. Ook heeft hij niet in het programma BOOS van Tim Hofman gezeten.

Veel impact

BNNVARA-directeur Lonneke van der Zee zegt dat het incident grote indruk heeft gemaakt op de omroep. In een verklaring stelt ze dat de eerste zorg is uitgegaan “naar Tim, de beveiliger en receptiemedewerker in kwestie en het redactieteam van BOOS. Vanzelfsprekend had het nieuws over deze gebeurtenissen grote impact. Zij hebben de hulp gekregen die nodig is om dit te kunnen verwerken. Het is weerzinwekkend dat we te maken hebben gehad met zo’n ernstig incident.”