Jutta Leerdam Gettyimages 1473886176

Bijzondere mijlpaal voor Jutta Leerdam op eigen verjaardag

Jutta Leerdam heeft bij de NK afstanden in Heerenveen voor de vijfde keer op rij de Nederlandse titel op de 1000 meter gewonnen. De schaatsster van Jumbo-Visma was op haar 25e verjaardag met 1.13,75 veruit de beste. Leerdam was “hartstikke blij” dat ze met een enorm verschil met de concurrentie haar vijfde titel op de kilometer binnenhaalde.

Een perfect verjaardagscadeau wilde ze het echter niet noemen. “Het kan altijd nog beter, maar een titel is een titel”, bleef ze kritisch op haar eigen optreden. Na haar zilver op de 500 meter dacht ze nog hinder te hebben gehad van de 1500 meter, waarin ze een zware slotronde kende. “Ik voelde het niet helemaal en had moeite met mijn coördinatie. Mijn timing was in de war.”

De wereldkampioene gaf ook aan last te hebben gehad van haar linkerenkel. “Ik denk dat ik nog meer kracht kwijt kan. Ik wil dat hoe goed ik nu ben er ook uitkomt. Daar heb ik een zwak punt en verlies ik kracht. Ik denk dat we proberen dat aan te pakken met extra training rondom die enkel. Ik wil weer naar 100 procent toe, dan kan ik op de WK echt laten zien wat ik kan.”

Het zilver was voor Antoinette Rijpma-de Jong en brons was voor Isabel Grevelt.