Wimie Wilhelm i Anp 456044416

Baantjer-actrice Wimie Wilhelm (62) overleden: BN’ers eren ‘grote inspirator’

Actrice Wimie Wilhelm is zaterdagochtend op 62-jarige overleden. Dat heeft haar agentschap Montecatini gemeld. Wilhelm is overleden na een kort ziekbed.

De actrice was bij het grote publiek vooral bekend van haar rol als wachtcommandent Els Peeters in politieserie Baantjer. Ook regisseerde zij decennialang talloze grote cabaretiers, zoals Richard Groenendijk en Brigitte Kaandorp.

Ook speelde Wilhelm in talloze speelfilms en series. Recent was zij nog te zien als literair agente in de serie Bestsellerboy en als de trol Nanette in fantasy-serie Panduloria. In het theater trad Wilhelm onder meer op met Margôt Ros en Bodil de la Parra, met wie zij de voorstellingen Onder Vrouwen maakte.

‘Wat ga jij gemist worden’

Op sociale media wordt zaterdag door verschillende personen uit de theater- en televisiewereld stilgestaan bij het overlijden van Wimie. Fred van Leer had “de eer” om met haar te mogen werken voor zijn theatershow, schrijft de presentator op Instagram. “Ik wil iedereen die haar kende veel sterkte toewensen! Wat ga jij gemist worden.”

‘Dag allerliefste Wim’

Ook actrice Elise Schaap staat stil bij het overlijden van Wilhelm. “Dag allerliefste Wim”, schrijft Schaap bij een foto van hen samen in haar Instagram Stories. “Ik ga je missen.” Cabaretier en acteur Najib Amhali wenst haar familie en vrienden via zijn Instagram Stories “veel sterkte met het verlies van deze geweldige actrice en regisseur”.

Screenshot 2023 09 16 19.41.20
Screenshot 2023 09 16 19.41.20

Inspirator

“De stoere, geestige, ruimhartige, eigenzinnige Wimie Wilhelm is niet meer”, schrijft presentator Cornald Maas op Twitter. “Bekend als actrice, maar als regisseur vooral ook de grote inspirator van veel cabaretiers en acteurs.”

Een voorrecht

Cabaretier Richard Groenendijk noemt het op Instagram “een voorrecht” om haar te hebben gekend. “Wat hebben we veel bijzondere en intense momenten met elkaar mogen meemaken en wat hébben we onnoemelijk veel samen kei- en keihard gelachen.”