Art Rooijakkers 06032002 Beeld: Reni van Maren

Art Rooijakkers liet zich uitschrijven bij kerk na huwelijk van zus met vrouw

Art Rooijjakkers heeft zich uitgeschreven bij de Rooms-Katholieke Kerk door uitspraken die de vorige paus deed over huwelijken tussen twee mensen van hetzelfde geslacht, waar hij extra gevoelig voor was omdat zijn zus getrouwd is met een vrouw. Dat vertelt de presentator in de YouTube-serie Ramin in gesprek met.

“Ik ben zelfs uitgeschreven uit de Katholieke Kerk”, reageert hij op een vraag over de rol van het geloof in zijn leven. “Mijn zus is getrouwd met een vrouw. En de vorige paus zei op een gegeven moment zulke idiote dingen daarover, dat ik dacht: volgens mij sta ik nog ingeschreven in de kerk en ik wil dit helemaal niet onderstrepen. Ik wilde helemaal niet dat zo’n man mede uit mijn naam ergens dat podium pakt.”

Boos

“Ik maakte me daar boos om”, gaat hij verder. “Omdat ik dacht: hoe kan je nou tegen de liefde zijn? Zolang ik naar mijn zus kijk die gelukkig getrouwd is en ze hebben een zoon, hoe durf je daar iets op tegen te hebben? Als leider van een hele grote kerk, hoe durf jij een podium te pakken en dat niet ten goede te gebruiken? Door dit niet te omarmen, op basis van wat? Van een boek waarin het staat dat het niet kan?”

Privéleven

In het gesprek met Ramin gaat Rooijakkers ook in op zijn eigen aanstaande huwelijk, met name het aanzoek dat hij een maand geleden deed en hoe dat in de publiciteit kwam. “Het is een gesloten account”, zegt Rooijakkers over het Instagramkanaal van zijn vriendin waarop het moment gedeeld werd. “En kennelijk heeft iemand dat toch doorverteld. Zo gaat dat dan blijkbaar, ik moet daar soms zelf nog aan wennen.”

“Mijn privéleven daar ben ik best wel gesloten over, ik hou dat gewoon voor mezelf”, legt de presentator uit. “Ik vind dat ik al een deel van mezelf weggeef doordat ik op televisie kom en ik vind het prettig om een deel van mezelf te bewaren.”

Nooit getrouwd

“Dit is iets wat ik graag voor mezelf hou”, zegt hij dan ook over het aanzoek, om er vervolgens toch iets over los te laten. “Ik ben lang met mijn ex geweest en daar heb ik twee prachtige dochters mee. En ik heb sinds een poosje een nieuwe vriendin en ik ben nog nooit in mijn leven getrouwd en ik vond het fijn om met haar voor het eerst iets mee te maken.”