andre rieu

André Rieu reageert op ontvangst Edison oeuvreprijs

André Rieu is “heel vereerd” met de Edison oeuvreprijs die hij maandagavond in het AFAS Theater in Leusden ontving. Dat zegt de violist uit Maastricht in een reactie tegen het ANP.

“Mijn eerste Edison was in 1995 met de doorbraak met The Second Waltz, wie had gedacht dat heel Nederland op Sjostakovitsj stond te dansen”, blikt Rieu terug. “Ik ben nu 74 en bijna dertig jaar later krijg ik een oeuvreprijs. Ik ben benieuwd wat de organisatie nog meer gaat verzinnen, want ik word 140”, zegt hij er lachend achteraan.

Rieu kreeg de prijs in de categorie klassiek, en zegt dat hij er nog iedere avond van geniet als hij die muziek voor een zaal mag spelen. “Dan spelen we veel klassieke muziek zoals die gespeeld hoort te worden, en dan merk je heel vaak dat net die stukken het meeste ontroeren. Dat doet me veel, klassieke muziek is de mooiste muziek die er is. Je moet het alleen weten te brengen. En daarbij is voor mij het belangrijkste het contact met het publiek, daardoor merk je dat het goed aankomt.”

Nieuwe harten

Volgens de jury “verovert” Rieu al meer dan dertig jaar wereldwijd nieuwe “harten” voor klassieke muziek, en dat is iets wat hij zelf ook ziet. “Ja dat merk ik constant, dat het publiek nog steeds jonger wordt”, zegt hij, waarna opnieuw een lach volgt. “Anders sterven ze onder mijn voeten weg, want ik word 140 dus ze moeten nog even.”

Naast Rieu ontving ook drummer Han Bennink tijdens de uitreiking van de Edisons Jazz en Klassiek in het AFAS Theater in Leusden een oeuvreprijs, maar dan in de categorie jazz. De overige winnaars werden eerder al bekendgemaakt, maar kregen ook maandagavond hun prijs. Dat waren onder anderen saxofonist en componist Loek van den Berg en violiste Julija Hartig.