Andre Rieu

André Rieu blikt terug: ‘Wilhelmus spelen bij GP was zó speciaal’

André Rieu heeft genoten van zijn optreden zondag voor aanvang van de Grand Prix van Zandvoort. Samen met zijn zeventigkoppige Johann Strauss Orkest bracht de 73-jarige violist op de grid het Wilhelmus ten gehore. “Ik reis over de hele wereld, maar dit was zó speciaal!”

De muzikant is tevreden over het optreden, zegt hij na afloop telefonisch tegen het ANP. “Het ging helemaal goed”, klinkt het vanaf het circuit, waar op dat moment gepauzeerd wordt vanwege de regen. “Het was hartstikke leuk. Na dj La Fuente, met wie ik het optreden samen deed, werd het even stil en toen kwam ik met mijn wals uit Wenen. En iedereen deed mee, dat is zo leuk om te horen. Echt fantastisch.”

Vanwege de regen eerder op de dag liet de violist voorafgaand aan de race wel de ‘drivers parade’ schieten, waar hij ook zou optreden. “Dat zou op een andere plek op het circuit zijn en daar waren geen mogelijkheden om te schuilen. Het risico was te groot. Maar ik zei tegen de grote baas van de FIA: dat doen we dan volgend jaar wel. Hij zei: Ja, kom volgend jaar weer!” zegt de violist lachend. “Ik weet natuurlijk niet of dat kan, maar ik zou het in ieder geval zo weer doen. Absoluut.”

Combinatie met alles

Op de vraag of Formule 1 en klassieke muziek wel een logische combinatie zijn, antwoordt Rieu dat “klassieke muziek een logische combinatie is met alles”. “Dat is precies waar mijn leven over gaat: ik wil deze muziek naar de mensen brengen. En dan moet je zijn waar het publiek is. Ik ben Pavarotti nog steeds dankbaar dat hij ooit is begonnen met het geven van grote concerten. Puristen die zeiden: dat kan niet, heb ik altijd storend gevonden.”

De grote vraag zondag was of het hele orkest na het Wilhelmus wel op tijd van de grid af kon zijn. Maar die zorgen bleken onnodig. “Vooraf hadden we de grid nagemaakt op de grond in het MECC in Maastricht. Daar hebben we geoefend hoe snel we van de baan konden zijn. We konden het in tien seconden, maar hier bleken we een volle minuut te hebben!” aldus Rieu, die de regenpauze ook op culinair vlak gaat benutten. “Ik kan niet wachten om aan mijn Kaiserschmarrn te beginnen!” besluit hij.