Andre Hazes

André Hazes open over Holland Zingt Hazes: “Niet als zoon op podium”

André Hazes staat “niet als zoon” op het podium van Holland Zingt Hazes (HZH), maar als fan en artiest van de in 2004 overleden volkszanger. “Zo bekijk ik het al jaren”, zegt de 30-jarige zanger tegen het ANP. Hazes staat met nog tien andere acts op het podium tijdens de twaalfde editie van de concertreeks, die dit jaar op 8, 9, 15 en 16 maart plaatsvindt in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Hazes doet voor de elfde keer mee aan de concertreeks ter ere van zijn vaders repertoire. “Ik vind de muziek van mijn vader zingen sowieso heel leuk, daarom hou ik het zo lang vol.” Ook vindt de zanger het “leuk dat elke keer andere artiesten meedoen”. “Dat houdt het heel fris of zo.”

Hoewel Hazes vooral als zanger op het podium staat en niet als ‘zoon van’, blijft de muziek voor hem van betekenis. “Ik heb natuurlijk veel te danken aan die muziek en het went nooit.” De volkszanger scoorde hits als De Vlieger (1977), Zij Gelooft In Mij (1981) en Kleine Jongen (1990). “Die muziek zal altijd in mijn leven zijn en in mijn eigen sets.”

Gelukkig

Zijn zus Roxeanne doet ook deze editie niet mee. Dat vindt de zanger jammer. “Ik had het heel graag gewild.” Toch steunt hij haar in elke keuze. “Ik hoop vooral dat ze keuzes maakt die haar gelukkig maken en dat ze daarachter staat.”

Zin in de komende shows heeft Hazes “zeker weten”. “Het wordt één groot feest denk ik.” De artiest gaat “meerdere dingen” laten horen tijdens de concertreeks. “Mijn absolute hoogtepunt is het optreden met Douwe Bob, dat wordt heel tof.” De twee zingen het lied Ik Ben Een Gokker (1994), “dat straalt uit wat we zijn denk ik. Het heeft ballen en kloten.”

Allermooiste moment

Maar Hazes kijkt pas echt uit naar dat allereerste moment, als hij die eerste stappen op het podium zet. “De eerste keer opgaan blijft het allermooiste moment, dat is toch wel waar ik het meest naar uitkijk.” Spannend vindt hij dat niet meer zo. “Misschien gezonde spanning, maar het is niet dat ik zit te kotsen naast het podium”, lacht hij.

Na optredens in grote zalen als de Ziggo Dome en Rotterdam Ahoy, is het later dit jaar tijd voor wat meer intieme shows. De zanger geeft komend najaar namelijk zijn allereerste clubtour, waarbij hij poppodia in onder meer Groningen, Den Haag en Tilburg aandoet. “Ik hou van mensen en met mensen zijn, en je staat zo erg dichtbij.” Hazes heeft er al verwachtingen bij. “Dat is misschien gevaarlijk, maar ik zie altijd al iets voor me en negen van de tien keer heb ik gelijk. Ik heb hoge verwachtingen, dus ik hoop dat dat nu ook zo gaat.”