Anp 336658362

Acda en de Munnik: ‘Animo voor reünie is veel groter dan verwacht’

Thomas Acda en Paul de Munnik waren als muzikaal duo een aantal jaar uit elkaar, maar zijn nu met de uitgave van hun nieuwe album AEDM en de bijbehorende concertreeks in de Ziggo Dome weer terug van weggeweest. In gesprek met het ANP vertellen de zangers over het samenwerken en de verwachting die ze hadden voor de hereniging.

Na al die jaren is de onderlinge samenwerking of het schrijfproces nietveranderd, zeggen ze. “Alleen de producers van nu werken anders dan wij gewend waren. De werkwijze en de smaak van nu verwerken we in wat we maken. Onderling is het gewoon hoe het is, dat werkt goed”, aldus De Munnik.

De reünie kan terug worden geleid naar de gezamenlijke single Als Ik Je Weer Zie met Maan en Typhoon uit 2021. “Toen wilden we wel weer rustig samenwerken zonder enige druk”, herinnert De Munnik. “We vonden het heel leuk om weer wat samen te doen onder de dekmantel van een andere samenwerking. We merkten eigenlijk hoe makkelijk en vanzelf het nog ging, toen kregen we het idee van de reünie. We zagen geen enkele reden om het niet te doen.”

Verwachting

Dat Acda en De Munnik tot en met het einde van het jaar zes uitverkochte concerten in de Ziggo Dome kunnen geven, hadden de twee niet verwacht. “Het is veel groter geworden dan we eerst zelf gedacht hadden. Het is veel meer en mooier dan we hadden durven dromen”, zegt De Munnik. “Ik had het absoluut niet verwacht, het is geen automatische optelsom dat het gewoon goed zou komen”, vult Acda aan. De zangers zien dat met name fans van vroeger nu met hun kinderen naar de shows komen. “Daar zit onze mazzel”, zegt Acda.

Het is voor het duo wel anders om op te treden voor een publiek dat speciaal voor hen komt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de optredens met The Streamers, waar ook andere artiesten als Guus Meeuwis, Kraantje Pappie en Typhoon op het podium staan. “Daar is het niet verstandig om heel stellig te zijn over wat je wil doen. Het zijn allemaal kleuren waar je niet tegenop wil vechten. Maar de kleur Acda en de Munnik weten wij bij onze eigen concerten heel uitgesproken te vertegenwoordigen.”

Acda en de Munnik is dus na jaren weer een muzikaal duo. “We zijn definitief terug, maar op de manier en de momenten waarop wij dat willen”, stelt Acda. “Spelen en schrijven doen we zoals we gewend waren en leuk vonden.” Volgens De Munnik is het nu op bepaalde vlakken anders dan vroeger. “We kunnen nu makkelijker kijken naar wat we volgend jaar gaan doen. Plannen ontkom je niet aan, maar we kunnen het mooier reguleren.” Daar is Acda het mee eens. “Het heilige moeten van een carrière in stand houden, is eraf.”