Patrick Martens Beeld: Instagram@patrickmartensofficial Schermafbeelding 2023 05 31 Om 14.32.45

Patrick Martens: ‘Dankzij Koffietijd ben ik veel meer zelfverzekerd’

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 23

Patrick Martens heeft nog maar net afscheid genomen van Koffietijd, maar zorgen om de toekomst hoeft hij zich niet te maken. Het regent nieuwe aanbiedingen voor leuke klussen, zijn agenda staat bomvol. De presentator heeft hierdoor wel minder tijd voor zijn geliefde, die in Brabant woont. Patrick vertelt: ”We missen we elkaar heel erg, maar dat is ook wel een goede graadmeter voor je gevoel voor iemand.”

Door Emelie van Kaam

De laatste Koffietijd is nu toch echt een feit, hoe is het bij je geland? 

PATRICK MARTENS: “We hebben zeven maanden naar die finaleshow toegewerkt, dus we zijn er voor mijn gevoel echt uitgegaan met een knal. Het was zó bijzonder om Koffietijd te mogen maken. Dat maakte het einde ook een beetje emotioneel, want je gaat heel veel mensen, zoals het team, nog maar sporadisch zien. Er kwam veel op me af na die laatste twee uur uitzending, maar op een positieve manier. Er waren iets meer dan 32 gasten en er zaten heel veel verrassingen in de show, het hield maar niet op. Aan de ene kant gaf dat een fijn gevoel, maar het was wel wat veel, haha.” 

Het was dus een achtbaan van emoties? 

“Zeker. Op zich weet je wel dat het op een gegeven moment stopt als je een werkklus hebt als freelancer. En dan ga je weer verder. Dat is niet iets nieuws, maar ik heb wel gemerkt: je gaat een beetje mee in de energie van veel mensen. Iedereen op de redactie vroeg de hele tijd: ’Hoe voel je je, gaat het goed, wat ga je het meest missen?’ Dat alles maakte het afscheid voor mijn gevoel extra beladen.” 

En, wat ga je het meest missen? 

“Koffietijd was een speeltuin voor mij. Ik heb veel vrijheid gekregen om mijn eigen stempel erop te drukken. Het was een dagelijks live-magazine waarin we heel makkelijk konden switchen van een mooi inhoudelijk gesprek naar een polonaise met Gerard Joling, om vervolgens weer een gesprek over bijen te hebben en daarna een challenge op een trilplaat te doen. Zoiets komt denk ik niet meer terug, in die grootheid, en dat ga ik wel heel erg missen.” 

Je was bijna acht jaar verbonden aan het programma, wat heeft Koffietijd voor je verdere carrière betekend? 

“Na bijna tien jaar kindertelevisie wilde ik heel graag andere dingen doen, maar ik wist ook: dat gaat best moeilijk worden. Ik zat al jaren in die hoek, dan krijg je toch een kindertelevisiestempel. Dus ik besloot een stapje terug te doen van tv en meer te gaan acteren in het theater, om in 2015 weer langzaam de tv-wereld in te stappen. Op een gegeven ogenblik mocht ik presenteren en dat is echt een geschenk uit de hemel geweest. Ik denk dat Koffietijd veel voor mijn carrière heeft gedaan. Sterker nog, ik heb het idee dat sindsdien mijn carrière pas is begonnen, want opeens bedien je toch een andere doelgroep. Dat ik de kans heb gekregen om mijzelf als mens en presentator zo te mogen ontwikkelen, heeft heel veel voor mij betekend. Daar pluk ik nu, denk ik, de vruchten van.” 

Wat hebben die Koffietijd-jaren met jou als persoon gedaan? 

“Ik ben zelfverzekerder geworden. Dat komt met name doordat het live-televisie was, dat vond ik in het begin best eng. Daarnaast heb ik mij ontwikkeld in gespreksstof en interviews en heb ik veel geleerd over veel onderwerpen, dat is echt een grote verrijking. Het is dus een enorme leerschool geweest, op meerdere vlakken.”

Je bent nu samen met Georgina Verbaan Date Smakelijk voor SBS 6 aan het maken, een datingprogramma. En verder? 

“Ja, hartstikke leuk. Ik denk dat het in het begin van het najaar uitgezonden zal worden. Ik heb daarnaast een programma voor Talpa gedaan, ben net klaar met een podcast voor Libelle en ga wellicht nog een podcast voor Stage Entertainment maken. Er loopt dus van alles.” 

Leuk dat je Date Smakelijk met je beste vriendinnetje mag doen. 

“Dat is fantastisch! We kennen elkaar in maart alweer 25 jaar. We hebben elkaar ontmoet op de set van GTST. Daarna hebben we nog weleens samengewerkt, maar nooit samen gepresenteerd. Ik vind het zó ontzettend leuk en  jn samen. We hebben aan weinig woorden genoeg en iedere keer moet ik zo om haar lachen, want Georgina is enorm grappig en gevat. Zoals je hoort, ik ben er onwijs van aan het genieten.” 

Klikte het meteen bij GTST? 

“Ja, we vonden elkaar meteen. Georgina was 18 en ik 20, maar ze was best beschermend ingesteld, ook naar mij en Aukje van Ginneken. Wij waren nieuw in die business en die rol nam ze daarom een beetje op zich. Maar we waren ook jong, dus we zijn lekker vaak samen op stap gegaan in Amsterdam, waar ik niet vandaan kom. Ik denk dat dat de bindende factor tussen ons was. Het was een beetje oppervlakkig destijds, maar op die leeftijd is het ook lang leve de lol. Uiteindelijk zijn we samen volwassen geworden in de grote stad.” 

Jij hoeft jezelf niet op te geven voor een datingprogramma, want je bent al ruim twee jaar gelukkig met je vriend Nick, die net als jij uit Brabant komt. Hoop je stiekem snel samen te gaan wonen? 

“We gaan zien wat de toekomst brengt. Het lijkt me hartstikke leuk om met hem samen te wonen, maar we hebben geen haast. We hebben het heel leuk samen, ik kan erg met hem lachen, dat is heel belangrijk. Momenteel zien we elkaar wel wat minder vanwege mijn hysterisch drukke schema, maar dan missen we elkaar heel erg en dat vind ik ook een fijn gevoel. Dat is meteen een goede graadmeter voor je gevoel voor iemand.” 

Tot slot, heb je je weleens zorgen gemaakt of je na Koffietijd geen werk meer zou hebben? 

“Daar maak ik me altijd zorgen over, al die 23 jaar dat ik freelancer ben, dat went nooit. In plaats van dat ik er een keer van geniet wanneer ik twee maanden niks heb, maar dat kan ik niet. Daarom geniet ik altijd van het moment: dit is nu en het loopt goed, want ik weet niet hoe het over een half jaar is. Als ik daar te veel over nadenk, vind ik dat wel heel spannend.”

Beeld: Instagram@patrickmartensofficial

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 23. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier