Afke Boven Beeld: Reni van Maren Screenshot 2023 05 24 15.02.27

NOS-nieuwslezeres Afke Boven dol op showbizznieuws: ‘Glennis Grace verdient een tweede kans’

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 19

Afke Boven (43) is het vaste gezicht van het NOS Journaal geworden. Maar stiekem houdt ze ook wel van showbizznieuws. Wat ze van de berichtgeving over Glennis Grace vindt? “Ik ben met haar naar Kiev geweest en kijk een beetje verdrietig naar dit soort nieuws. Ik vind dat ze een tweede kans verdient.” 

Door Emelie van Kaam

Je bent nu ruim een jaar te zien bij het NOS Journaal. Hoe bevalt het?

AFKE BOVEN: “Ik vind het echt fantastisch, een meisjesdroom die uitkomt. Ik had ook niet gedacht dat dit nog zou gebeuren.” 

Nog geen ’boobies-gate’ gehad, zoals bij Eva Jinek het geval was? 

“Haha! Daar gaat het stiekem natuurlijk weleens over achter de schermen. Bijvoorbeeld als mijn blouse niet zo goed zit,dan is het van: ’O, straks hebben we een Eva!’ Maar het heeft haar veel goeds gebracht hè. Dus wat dat betreft…” 

Is dat een loopbaan die je ook voor jezelf ziet? 

“Zeg nooit nee natuurlijk. Maar als journalist is de NOS voor mij het hoogst haalbare. Ik zou wel iets meer met mensen de diepte in willen gaan en langer de tijd willen hebben voor een gesprek. Maar ik ben heel gelukkig met wat ik heb.” 

Welke meisjesdroom heb je nog meer? 

“Ik vind het fijn om zelf tussen de mensen te staan, op locatie te interviewen en de kijkers te vertellen wat er gebeurt. Omdat ik het  fijn vind om met mensen te praten. Daarmee zie ik mezelf nog wel een tv-programma maken. Floortje Dessing bijvoorbeeld praat echt met mensen over hun leven en hun drijfveren. Cliché misschien, maar ik hou daar erg van.” 

Je wordt dus de nieuwe Floortje? 

“Haha, nee zeg! Dan zou mijn dochter met me mee moeten. Nee, ik hoef geen reisprogramma, ik ga niet maandenlang weg.” 

Soms glipt er opeens showbizznieuws voorbij in het Journaal. 

“Op het moment dat er een showbizzitempje in zit, maakt mijn hart wel een klein sprongetje. Dan hebben we even iets wat een beetje lucht geeft.” 

Welk Nederland showbizznieuws volg je een beetje stiekem op de voet? 

“Ik volg álles. Natuurlijk!” 

Waar ben je het meest door geïntrigeerd? 

“Je ontkomt er niet aan dat de familie Hazes voorbij komt, haha! Maar vooral de blije dingen, dat je ziet dat het daarna weer goed gaat. Of dat Acda en de Munnik weer samen zijn. Of romantisch nieuws, och, dat hebben we toch nodig!” 

Wat vind je van de berichtgeving rondom Glennis Grace? 

“Ik ben met haar naar Kiev geweest, naar het Songfestival in 2005. Als woordvoerder van de platenmaatschappij. Superleuk! Dus ik kijk wel een beetje verdrietig naar dit soort nieuws natuurlijk. Ik hoop echt dat het goed met haar gaat, snel.” 

Denk je dat ze haar carrière kan oppakken? 

“Zeker. Ik vind ook dat iedereen een tweede kans verdient. Als je je leven gewoon oppakt, weer je best doet en hard werkt, absoluut.”

Ondanks het feit dat ook jouw dochter bij de Jumbo had kunnen werken? 

“Ja… Kijk, uiteindelijk moet iedereen veilig zijn werk kunnen doen, dat is een ding wat zeker is. Maar ik vind ook wel dat je nu bijna geen fout meer kunt maken. Soms gebeurt er iets, in verstandsverbijstering, weet ik het. Dat kan gebeuren. Maar ja, wel met een nuance.” 

Je praat het niet goed. 

“Nooit, nee. Natuurlijk niet.” 

Even over je privéleven. Je bent bijna vijf jaar met Sander, wat maakt het zo  jn samen? 

“Tja, wat maakt een man fijn? Dat ’ie mooi en lief is, hij heeft humor. Hij is er voor me als het nodig is, in ingewikkelde tijden.” 

Zijn er ingewikkelde tijden voor jou geweest dan? 

“Nee, niet per se. Maar soms heb je een dipje of zit je niet zo lekker in je vel en dan is het fijn dat er iemand is, die luistert en het begrijpt.” 

Je komt enthousiast en vrolijk over. Waar kun jij een dipje van krijgen? 

“Oneerlijkheid. Voor mij is iedereen gelijk en ik kan er slecht tegen als mensen slecht worden behandeld om hun achtergrond of wat dan ook.” 

Wat deed dan zo’n NOS Sport-onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag op hun redactie met jou? 

“Het is bovenal heel vervelend als dit soort dingen gebeuren. Dat is pijnlijk. Punt.” 

Voor de rest dus geen toevoegingen? 

“Nee, ik ben niet de juiste persoon om daar iets over te zeggen.”

Je kent NOS-sportpresentator Tom Egbers, die uit dat onderzoek naar voren kwam. Wat doet dat met jou? 

“Daar kan ik niks over zeggen. Alles wat je erover zegt – dus nu zeg ik er wel iets over – doet altijd iemand tekort. Dus elk woord is te veel. Of het nu over hem gaat of over de andere kant, het is altijd pijnlijk.”

Beeld: Reni van Maren

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 19. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier