Jeroen Van Der Boom Beeld: Reni van Maren 14062306

Jeroen van der Boom: ‘Ik kan zó uit mijn plaat gaan’

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 27

Wie denkt dat Jeroen van der Boom alleen maar lief en aardig is, heeft het bij het verkeerde eind. Zo bekent de Toppers-zanger: “Je kunt nooit over jezelf zeggen dat je alles goed doet. Het is hoe je overkomt op anderen. Ik heb ook een andere kant, het is niet alleen maar: hoi, gezellig, alles goed? Je moet me niet in de weg lopen.”

Door Emelie van Kaam  

De twaalfde editie van Holland Zingt Hazes 2024 vindt plaats op 8 en 9 maart in de Ziggo Dome in Amsterdam en jij bent er weer bij om de grote hits van André Hazes sr. ten gehore te brengen. Welk Hazes-liedje past het best bij jouw leven? 

JEROEN VAN DER BOOM: “De meeste zijn uit drank en liefde geschreven, die gaan over dat je iemand mist. Ik heb natuurlijk mijn hele zooitje nog bij elkaar, om het zo maar te zeggen. Ik ben daar heel trots op, dat hangt ook wel aan me. Dus welk liedje zou er dan bij me passen… Dan toch maar Zij Gelooft In Mij.”

Na alweer bijna twaalfenhalf jaar huwelijk gelooft Dani immers nog steeds in jou.

“We zijn 21 jaar samen en twaalf jaar getrouwd. Mensen denken maar dat het bij ons zo makkelijk is gegaan omdat ze niet beter weten dan dat wij samen zijn. Maar we waren 30 toen ik verliefd werd op Daan, met wie ik werkte. Zij voor Wentink Evenementen, ik was daar de muzikant. Ook was ik op met een programma bij SBS 6. Toen Nederland ervan hoorde, werd er gereageerd met: ’Wat is dit?! Die jongen gaat weg bij zijn jeugdliefde! Die is verliefd geworden!’ Dat we in de bladen stonden met: ’Jeroen van der Boom is verliefd geworden op de mooie Dani’, zou nu natuurlijk een klap zijn geweest. Maar toen ook al.” 

Was je voor je 30ste misschien nog wat onrustiger? 

“Ja, natuurlijk, anders was ik ook niet verliefd geworden. Ik heb voor de liefde gekozen. Het was met Dani liefde op het eerste gezicht en dat had ik nooit meegemaakt. Ik hoop dat iedereen dat meemaakt.” 

Ben je qua carrière niet tevreden met waar je staat of is het meer dan je ooit had gedacht? 

“Veel meer. Steeds word ik elk jaar weer overal voor gevraagd, kan ik zelf nog honderd keer spelen per jaar voor grote gages en daarnaast ondernemen. Natúúrlijk ben ik tevreden, ik had dit allemaal echt nooit verwacht. Denk je dat ik ooit achter mijn piano had gedacht dat ik met Jij Bent Zo zou doorbreken, allemaal hits zou gaan scoren én de Toppers zou gaan doen? Die jongens zijn vijftien jaar langer bezig dan ik. Ik loop zelfs 20 jaar achter bij René (Froger, red.) en Gerard (Joling, red.). Ik ben op muziekgebied pas vanaf eind 2006 echt mee gaan doen.” 

Komt het mede door Dani dat je zo ver bent gekomen? 

“Zij doet mijn boekingen en management en wij kiezen ervoor dat ik nooit te lang ergens blijf. Ik ben al heel lang te zien bij Holland Zingt Hazes en Toppers, maar normaal is dat niet. Ik wil alles in mijn rugzak gooien. Een jaar The Voice en dóór, Weekend Miljonairs en dóór. Ik wil dingen doen. Ik heb Beste Liedjes gedaan, dat werd Hoge Bomen, en na vier jaar ging ik weer door naar iets anders.” 

Wat wil je nog? 

“Sinds ik 50 ben, wil ik meer leven. Ik wil de laatste periode van een werkend leven alleen nog maar heel leuke dingen doen. En niet meer met boze mensen werken en iets moeten. Ik heb alles bereikt wat ik wilde bereiken en nog veel belangrijker: ik ben gezond en heb mijn gezin nog bij elkaar. Wij limiteren mijn optredens op 100 per jaar en niet meer, om ook af en toe vrij te zijn.” 

Wat vind jij op die momenten genieten? 

“Om in ons huis in Spanje te zijn. En met vrienden en familie. Ons sociale leven is door de coronatijd heel rijk geworden. Ik heb kunnen investeren in vriendschappen. Ik ben vriendschappen verloren, omdat je verhuist, een andere wind is gaan waaien. Maar ik heb er ook nieuwe mensen in mijn leven bij gekregen, dat geeft energie. Je moet gewoon respect hebben voor elkaar.” 

Je bent niet bang dat je op een juicekanaal terecht komt? 

“Bang? Leef nou je leven! Ik kom uit een andere tijd, ik ben ouder en niet zo onrustig. Kijk, doe een ander niet aan wat je zelf ook niet zou willen, zo ben ik opgevoed. Houd respect. Maar niemand doet alles goed. Ik kan ook boos worden. Vraag maar aan iedereen achter de schermen. Als ik om drie uur klaar moet zijn voor een optreden, dan moet iemand niet om half drie nog even gaan eten. Dan kun jij om kwart voor drie een verhaal schrijven dat Jeroen van der Boom helemaal uit zijn plaat is gegaan, haha! Ik zal nooit iemand beschadigen, maar ik kan wel uit mijn plaat gaan als dingen mis dreigen te gaan.” 

Hoe uit zich dat bij jou? 

“Een beetje autistisch misschien. Ik zie het zo: dit is de opdracht, wees op tijd klaar. Kom op jongens! Ik heb veel energie. Ik heb tempo. Je moet me niet in de weg lopen.” 

En temperament? 

“Heb ik temperament, denk je dat? Dat moet je andere mensen vragen. Je kunt nooit over jezelf zeggen dat je alles goed doet. Het is hoe je overkomt op de ander. Ik kan ook wel een andere kant hebben, het is bij mij niet alleen maar van: hallo, leuk, gezellig, alles goed? Ik kan ook best wel fel zijn.”

Heb je door je felheid weleens iemand overstuur gemaakt? 

“Dat weet ik niet. Maar ik maak sowieso geen mensen af om het afmaken, dat zal ik nooit doen. Alleen, je kunt in dit vak niet alleen maar leuk en aardig zijn. Je werkt soms met grote persoonlijkheden samen, waarbij de ego’s ook groot kunnen zijn en dan moet je jezelf wel staande kunnen blijven houden. Je kunt niet denken: het maakt mij niet uit. Je moet streng zijn, maar wel rechtvaardig. En respectvol. Daarbij probeer ik altijd heel behulpzaam te zijn en mee te denken. Oplossingsgericht. Sfeer is voor mij heel belangrijk en dat ziet en voelt het publiek ook terug als we met z’n allen bij Holland Zingt Hazes op het podium staan.”

Beeld: Reni van Maren

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 27. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier