Frank Masmeijer In Volendam Beeld: Reni van Maren

Frank Masmeijer hoopt op tweede kans

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 23

Frank Masmeijer gaat voor een tweede kans. De voormalig quizmaster, die negen jaar in de cel zat, wil vooruit kijken en met die positieve gedachte heeft hij een zomerplaat uitgebracht. “Ik moet alles goed afwegen en nadenken over mijn imago: wat hoort en past bij mij? Die stappen moet je voorzichtig nemen.” 

Door Emelie van Kaam

Je nieuwe single Ga Je Mee Naar de Zomer is uit, waarin je zingt: ’Je leeft maar één keer’. Hoe probeer jij dat nu zo goed mogelijk in te vullen? 

FRANK MASMEIJER: “Je moet uit het leven halen wat erin zit. En dan het liefst zoveel mogelijk positieve dingen natuurlijk, dat is het belangrijkste. Bram Koning, een van de beste mensen in het vak, heeft voor mij een feelgoodnummer geschreven, met een melodie die iedereen snel oppakt én waar je een zomers gevoel van krijgt. Dat is in mijn leven belangrijk, dat we weer blij worden en vooruit kijken.” 

Ook zing je: ’Soms gaat alles verkeerd, maar het komt altijd goed.’ Heb je altijd zo in het leven gestaan of is dat omdat je vast hebt gezeten? ’

“Ik ben altijd een positief mens geweest. In ieder leven heb je hobbels, moet je knokken en hopen op het beste. Maar het komt altijd weer goed, laten we hopen dat dat bij mij ook het geval is. Ik heb langzaamaan het gevoel dat die gunfactor er is, dat merk ik bijvoorbeeld aan online berichten over mijn single. Als ik reacties lees als: ’Mensen, geef hem die tweede kans!’, geeft me dat een goed gevoel.” 

Je bent al een jaar op vrije voeten. Waarom heb je zolang gewacht met weer in de schijnwerpers te stappen? 

“Vanaf het moment dat ik weer buiten was, heb ik gezegd: ’Ik doe helemaal niks meer, behalve de documentaire Gratie: Het Ware Verhaal. Die is vanaf 17 juni op Viaplay te zien. Dat was het beste, want er was veel commotie rondom mij, over van alles. Dus ik ben even rustig in de luwte gaan zitten. Dat was een soort herstelperiode waarin ik bewust investeerde in belangrijker dingen in het leven, dus mijn gezin, kleindochter, vriendin Anita en moeder van 85. Ik pakte mezelf in die periode weer op. Daarna ben ik me pas weer gaan richten op mijn carrière en verdere toekomst.” 

Ben je van plan om alleen voor de muziek te gaan of ook weer tv? 

“Ik heb muziek altijd leuk gevonden, dat kwam voorbij in mijn shows. En ik heb in het land opgetreden. Bram Koning heeft in 2016 Ik Geloof In Morgen voor mij geschreven en na deze nieuwe single zal er vast nog een samenwerking komen. Maar ik vind presenteren ook nog steeds heel leuk en daar lopen nu gesprekken over. Om het positieve volop naar voren te brengen, richt ik me eerst even op de muziek en de zomerfeesten. Op deze wijze kan ik mijn leven op een vrolijke manier neerzetten. Kijk, ik moet nu alles gaan afwegen en goed nadenken over mijn imago: wat hoort en past bij mij? Die stappen moet je voorzichtig nemen.” 

Wat voor soort tv-programma’s vind je leuk om te presenteren? 

“Als iets maar goed gemaakt is, dan is alles leuk. Ik ben bijvoorbeeld onder de indruk van reallifeprogram￾ma’s waarin mensen worden geholpen. Ik heb twee formats liggen die me op het lijf zijn geschreven – alleen dán kun je een programma leuk en goed maken. Dat is heel belangrijk, je kunt niet zomaar elk quizje of programmaatje doen. Dat is ook de reden waarom veel programma’s mislukken: mensen presenteren iets wat absoluut niet bij ze past. Dat wil ik niet.” 

Je bent inmiddels grootvader geworden van Jolie, de dochter van je dochter Michelle. 

“Mijn beide dochters kwamen langs met een cadeautje, een mooie pennendoos waar als verrassing een Predictor in zat. Daarop stond: ‘Hallo opa!’ Dat was zó emotioneel, geweldig. Ik was tot tranen toe geraakt. Jolie is nu ruim een jaar, ze loopt net. Wat een vreugde! Een groter geluk is er niet. Ik maak veel gein met haar, we lachen wat af samen. Ik probeer haar zoveel mogelijk te zien.” 

Wat betekent Anita voor jou? 

“Heel veel. We hebben het fijn samen en zijn gelukkig. Anita heeft een grote rol gespeeld in de gratie die ik van de koning heb gekregen, waardoor ik vrijkwam. Ik heb ook veel respect voor haar. Ze is een hardwerkende en ambitieuze vrouw, ze heeft haar eigen goedlopende kledingzaak in Volendam. En tussen ons klikt het heel goed.” 

Zou je ooit nog een keer willen trouwen? 

“Dat weet ik niet. We hebben het daar niet over, dat is geen issue bij ons. Maar samenwonen is ook net een huwelijk hè.” 

Hoe is de band met je ex-vrouw Sandra, de moeder van je twee dochters? 

“Geweldig! Tussen Sandra en Anita ook, net als tussen mijn kinderen en Anita’s twee kinderen. We gaan als een grote harmonieuze groep met elkaar om, dat is heel fijn. En nu met die kleine erbij, het kan niet beter eigenlijk. Sandra was onlangs met haar vriend en vrienden, die ik ook ken van vroeger, hier in Volendam. Toen hebben we gezellig samen gegeten.” 

Had je dat ooit gedacht? 

“Nee, maar het kan dus wel. Sandra en ik zijn niet echt met ruzie uit elkaar gegaan. Er was gewoon een situatie in het verleden en daarom neem je dan een besluit. Maar we konden altijd met elkaar door één deur. We kunnen met elkaar bellen en goed praten, wat voor de kinderen natuurlijk ook zorgt voor een ontspannen situatie. En dat vind ik heel belangrijk.” 

Tot slot: je schoonzoon Stijn en dochter Michelle zijn je managers. Heb je getwijfeld of je zaken en familie wel moet mixen? 

“Nee, geen seconde. Stijn heeft dit soort werk altijd gedaan, hij is heel strikt, consequent, vogelt altijd alles goed uit met contracten en regeltjes. Hij kent juridische zaken ook heel goed. Mijn dochter beheert mijn social media. Als je mensen achter je hebt staan die het goed met je voor hebben en die dan je zaken regelen als management, is het ongelooflijk wat er allemaal kan ontstaan. Als ik zie hoeveel aanvragen er zijn en hoe goed de single nu al gaat, is dat wel heel leuk natuurlijk. Zij zijn erg belangrijk daarin. Ik ben niet van deze tijd, met TikTok en Instagram en zo, maar zij pakken dat samen heel goed op. We gaan als een speer.”

Beeld: Reni van Maren

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 23. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier