Fajah Lourens Met Partner Patrick Beeld Reni van Maren 10042304

Fajah Lourens openhartig over ‘volwassen’ relatie met haar Patrick: ‘Ik voel me veilig bij hem’

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 16

Fajah Lourens is al jaren succesvol op werkvlak. Maar in de liefde heeft ze de nodige tegenslagen gekend. Tot nu. “Ik ga mijn huis verkopen, Patrick en ik gaan samenwonen! Nooit eerder heb ik een relatie gehad waarin oncomfortabele gesprekken normaal waren. De laatste jaren heb ik alles alleen gedaan en dat was soms zwaar. Maar Patrick zorgt voor me.” 

Door Emelie van Kaam

Je hebt je vriend Patrick meegenomen naar een filmpremière. Hoe vond hij die vuurdoop? 

FAJAH LOURENS: “Patrick heeft het automerk Urban en een samenwerking met Rico Verhoeven, die in de film Black Lotus speelt. Dus hij was door hem uitgenodigd en ik door Rico’s vriendin Naomy. Ik vond dat Pat heel relaxed was op de rode loper. Hij zei dat hij er even aan moest wennen, maar verder was hij heel droogjes.” 

Je moet altijd maar zien of het om jou gaat of om je bekendheid. Ben je argwanend wat dat betreft?

“Nee, ik ben al vanaf mijn 21ste bekend, dus als ik op dat vlak argwanend ingesteld zou zijn, zou ik geen leven meer hebben. Ik probeer er ook niet mee bezig te zijn. Maar ik weet het wel, door het type man, hoe iemand is. Ik voel dat.” 

Voorheen had je van die jonge ’mooiboys’, nu heb je een volwassen kerel. 

“Haha, dat zie je goed. Patrick is wat ouder, hij is 50 en ik 41. We hebben een heel volwassen relatie, we praten veel. Ik heb nog nooit meegemaakt dat er zo veel zelfreflectie is in een relatie. Wij hebben onze eigen shit opgelost. Als je nog bezig bent met allerlei dingen een plek geven, voel je je snel niet gezien of gehoord. Daar hebben wij gelukkig geen last van. Dat geeft ook rust, we kunnen het overal over hebben. Ik heb nog nooit een relatie gehad waarin het normaal is om oncomfortabele gesprekken te voeren. Die zijn niet altijd makkelijk, maar wel goed om te hebben.” 

Viel je meteen voor zijn looks? 

“Nee, dat is gegroeid. Eerst waren we bevriend. We zouden iets zakelijks doen – wat niet is gelukt. Daarna bleef er vriendschap over. Af en toe stuurden we berichtjes via social media, maar toen we écht contact kregen – hij kwam bij mij voor een vraagstuk – zijn we naar elkaar toegegroeid. Normaal was ik altijd op slag verliefd en dan niet meer, maar dit gaat andersom. Ik dacht eerst: we zien wel, maar toen groeide mijn gevoel voor hem. Ik krijg steeds meer respect en bewondering voor wie hij is en wat hij doet. Mijn gezin behandelt hij met zo veel liefde en zorg. Hij is gewoon een heel lieve man. Dat is ook onwennig, want ik heb dat nog nooit meegemaakt.” 

Hoe uit die liefde zich? 

“Dat hij bijvoorbeeld mijn kleren achter m’n kont opruimt en eten voor me klaarmaakt. Hij is heel netjes, ik ben chaotisch, dus nu denk ik vaker: ik moet opruimen, anders is het hier een troep. Hij haalt het beste in mij naar boven. Met het paasweekend heeft hij me geholpen met de tuin en het leeghalen van de kelder, want ik ga mijn huis verkopen. Dat was heel veel werk. We waren dan ook kapot bij de première.” 

Je gaat je prachtige huis in Purmerland verkopen? 

“Ja, het is veel te groot. Ook die tuin, we zijn al twee dagen bezig geweest maar nog niet eens op de helft. Ik kan dat niet bijhouden. In gedeeltes van de woning kom ik niet eens. Mijn woongedeelte is 650m2 en dan heb ik nog een bijgebouw van 120m2. Eerst wilde ik dat verhuren maar ik heb geen zin in onbekende mensen op mijn terrein. Ik wil iets kleins dat overzichtelijk is. Wél met mooi land eromheen, maar dat is nog lastig. Ik ben al een half jaar aan het zoeken.” 

Is je huis al in de verkoop? 

“Nee, ik denk dat het eind mei wordt, eerst alle puntjes op de i. De woning heeft een geweldige ligging, een kwartiertje van Amsterdam Centraal. Je woont op een boerderij, maar bent zo in de IJtunnel.”

Hoopt Patrick stiekem of je bij hem komt wonen? 

“Nee, hij heeft zijn huis al verkocht. Maar we gaan samen een huis kopen! Alleen, wat ik zeg, dat is een uitdaging. Als ik geen paarden had, was het een ander verhaal. We zijn nu aan het kijken naar Abcoude, Vinkeveen, de Utrechtse Heuvelrug vind ik ook heel mooi. Maar mijn zoon zit nog op school, dus ik ben in de buurt aan het zoeken. Pat gaat daarin met mij mee, qua werk is hij flexibel. We doen het echt samen, als hij een woning niet mooi vindt, dan ga ik er absoluut niet wonen. Maar qua locatie houden we erg rekening met Shai – en hij wil heel graag in de Randstad blijven wonen.”

Vind je het eng om te gaan samenwonen? 

“Eerst wel, maar nu ben ik oké. We zijn sinds 15 oktober officieel bij elkaar, maar we waren al twee maanden aan het daten, dus we zijn nu acht maanden samen.” 

Vinden mensen in je omgeving dat je te snel een woning samen koopt? 

“Nee, want ik doe dat normaal nooit. Ik doe dit dus niet zomaar. Het huis waar ik nu in woon, kocht ik wel samen met Daniel, de vader van Shai, maar daarna heb ik dat nooit meer gedaan.” 

Jullie zijn onlangs samen op vakantie geweest op Mallorca. Heb je toen dingen aan Patrick ontdekt waaraan je wel even moest wennen? 

“Ik heb ontdekt dat hij nóg leuker is dan dat ik dacht. Hij was anderhalve maand op vakantie met de camper, ik ben voor een paar dagen naar hem toegevlogen. Ik dacht vier dagen in een camper te slapen, maar dat vond hij zielig voor mij, omdat ik mijn haren niet kon wassen en zo en het was ook best koud in de avond. Dus hij heeft voor ons een heel mooi hotel geboekt – hij is echt iemand van verrassingen. We hebben gezellig tapas gegeten en elke dag gehiket. We zijn allebei heel sportief – we zijn nu bezig met een fit-traject van twaalf weken. We vullen elkaar erg aan, ik motiveer hem om nog gezonder te leven en hij mij. Soms heb je van die relaties dat je elkaar naar beneden trekt, dat je steeds meer gaat zuipen, dat heb ik ook meegemaakt. Maar Pat en ik zijn allebei heel gezond, we zijn allebei fit, staan om zes uur op. Het is gewoon heel leuk. Ik kan niks bedenken aan hem wat ik niet leuk vind. In het begin vond ik het moeilijk dat-ie snurkte, maar zelfs dat vind ik nu ook schattig, haha!” 

Welk gevoel geeft Patrick wat je nooit eerder hebt ervaren? 

“Dat ik veilig ben. Hij zorgt voor me. Ik heb de afgelopen jaren alles alleen gedaan en dat was soms best zwaar. Nu heb ik hulp. Zakelijk gezien is Patrick verder dan ik, dus ik kan goed met hem sparren. Waar ik eerder mijn vriendjes aan het helpen was, kijkt nu iemand met míj mee. Dat is zo fijn.”

Beeld: Reni van Maren

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 16. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier