Thomas Van Luyn Beeld: Reni van Maren 06102201

Thomas van Luyn presenteert de Top 2000 Quiz: ik riep meteen ja

Thomas van Luyn dacht “precies nul seconden” na over de vraag of hij de Top 2000 Quiz wilde presenteren. “Ik riep heel hard meteen ja”, zegt de 55-jarige cabaretier, tv-maker, acteur en schrijver in gesprek met het ANP. Het NTR-programma, dat wordt gepresenteerd door Van Luyn en Leo Blokhuis, is vanaf zondag wekelijks te zien op NPO 3.

Leuk, druk, hectisch, “een beetje overweldigend”. Zo omschrijft Van Luyn de opnameperiode, waarin hij niet een kandidaat, maar de quizmaster was. Want twee jaar geleden wist Van Luyn de quiz zelf nog te winnen met zangeres Lakshmi. “Ik had heel even het gevoel bij de opnames dat ik zelf met de quiz ging meedoen. Maar dit keer heb ik een andere rol.”

Het was vooral even wennen om de regels te moeten handhaven. “Ik vond het heel spannend, ik heb de regels wel honderd keer doorgenomen”, lacht hij. “Het is best veel om aan te denken en dan ben ik ook nog eens slecht in namen onthouden, plus afgeleid door de leuke clipjes en muziek.” Maar genoten heeft hij absoluut. “Muziek is mijn hobby, ik zit daar echt als een liefhebber. Ik voelde me meteen thuis.”

Iconisch

Vereerd dat hij de quiz rondom de Top 2000 dit jaar mocht presenteren, is hij zeker. “Dit zijn een paar van die dingen die iconisch zijn.” Hij luistert de Top 2000 van NPO Radio 2 altijd, laat hij weten. Hoewel er vele hitlijsten zijn, hebben die “niet dat ding”, vindt hij. “Wat grappig is, want het is ook maar een ideetje geweest. Maar het is een van die weinige dingen die de culturele geschiedenis ingaat.”

Hieperdepiep

Van Luyn was “zo hieperdepiep” tijdens het opnemen van het programma, herinnert hij zich. Met zijn voorgangers, onder wie Matthijs van Nieuwkerk, vergelijkt de cabaretier zich niet. “Ik denk er niet over na om in iemands voetsporen te treden, ik doe het zoals ik het doe.” Als Van Luyn weer gevraagd wordt, dan wil hij een iets serieuzere quizmaster zijn, en er nog iets meer plezier aan beleven. “Ik weet nog dat ik onderweg erheen dacht: niet vergeten te genieten.”

Smeken

Maar dat kan eigenlijk pas volledig als je er een routine in hebt, denkt hij. “Ik heb het al steeds meer onder de knie. En ik denk dat ik het over tien jaar al helemaal onder de knie heb”, grapt Van Luyn. Want hij hoop absoluut dat deze editie de eerste van vele zal zijn. “Daar kan ik kort over zijn”, zegt hij. “Ik moet me echt inhouden om niet op mijn blote knietjes te smeken of ik het weer mag doen.”

Beeld: Reni van Maren