Suzan & Freek

Suzan en Freek over nieuw album: ‘Past bij fase waarin we zitten’

Suzan & Freek hebben de titel van hun nieuwe album Iemand Van Vroeger niet zomaar gekozen, maar omdat die goed past bij de fase waarin het zangduo en stel nu verkeert. “We zijn in een fase gekomen waarin je een beetje gaat terugkijken op je jeugd”, zegt Freek tegen het ANP. Suzan: “En wij zijn natuurlijk elkaars iemand van vroeger.”

Elk liedje van het album vertelt weer “een eigen verhaal”, zegt Suzan. “Ik vind altijd dat de liedjes moeten kloppen met de fase waarin je zit. Het moet voelen als waar je mee bezig bent.” Freek: “De namen van de vorige albums voelden als een samenvatting van die periode. En dat hadden we bij deze titel ook heel erg.”

Dit betekent dat het zangduo uit de Achterhoek opnieuw inspiratie heeft gehaald uit wat ze zelf meemaken. Zo gaat het nummer Andersom Net Zo ook over ouders, legt Suzan uit. “Over thuis mogen komen en hoe dat thuis gaat, het is een beetje een ode aan mijn jeugd. Dat vind ik wel passen bij dit verhaal.” Maar, benadrukt Freek: “Het album is niet helemaal autobiografisch, hoor.”

Reünie

Suzan Stortelder en Freek Rikkerink, zoals de artiesten voluit heten, zijn naar eigen zeggen helemaal niet zoveel veranderd. Dat zien ze ook bij veel mensen om hen heen. Daar gaat het liedje Iemand Van Vroeger ook over. Freek: “Ik heb laatst een klassenreünie gehad van groep 8. In het begin denk je, hoe zal het zijn? Uiteindelijk had iemand nu een bril en iemand anders geen haar meer, maar verder was iedereen precies hetzelfde.”

Het nieuwe album laat gedeeltelijk een nieuw geluid horen. “Dit is iets meer buiten de lijntjes”, vindt Freek. “Het eerste album was echt vooral piano en gitaar, maar qua aantal smaken een beetje beperkt. Dat werd bij het tweede album meer, en nu is het wéér veel meer.” Suzan: “We durven meer te experimenteren. Maar de essentie blijft wel hetzelfde.”

Het uitbrengen van zo’n nieuw album is “altijd spannend”, meent Freek. “We zijn er lang mee bezig geweest.” Suzan is vooral benieuwd wat mensen ervan gaan vinden. “En naar de verhalen van mensen.” Zo kreeg het duo al veel reacties op het lied Vas-y (Ga Maar), dat ze maakten met Claude. Suzan: “Van mensen die iemand hebben moeten laten gaan, bijvoorbeeld in een relatie. Of vanwege dementie. Dat soort reacties vind ik altijd heel erg bijzonder.”