Prinses Margarita De Bourbon De Parme Beeld: Reni van Maren 18092311

Prinses Margarita gooit roer om

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 49

Prinses Margarita heeft het roer omgegooid om fitter te worden. Wat ze nu anders doet? “Alcohol is natuurlijk een boosdoener, helaas. Dus ik denk er nu beter over na of ik wel echt een glas wijn wil. Iedereen biedt altijd alcohol aan, maar ik wil dat eigenlijk niet altijd.”

Door Emelie van Kaam

Prinses Margarita is, in navolging van haar 21-jarige achternichtje, begonnen met de veelbesproken afslank – methode Dag EEN, waarmee veel BN’ers hun beste fysiek in zes weken tijd proberen te bereiken. Of Eloise van Oranje de prinses soms heeft aangestoken om hieraan te beginnen?

“Nee, het speelde al langer door mijn hoofd. Maar toen ik hoorde dat Eloise ermee bezig was, dacht ik wel: nu ga ik het gewoon doen. Soms moet je bij dingen gewoon beslissen ervoor te gaan. Ik hou wel van een uitdaging en dit was nou typisch zo’n uitdaging waar ik echt even behoefte aan had. Weer even het gevoel hebben dat ik goed met mijzelf bezig ben.”

Prinses Margarita ziet er op haar 51ste nog altijd uit om door een rin – getje te halen. Dus wat moest er precies aan haar uiterlijk gebeuren?

“Ik sportte al heel veel, maar voor mij was de combinatie van een trainingsprogramma met een voedingsplan ideaal. Ik wist namelijk niet wat ik wel en beter niet kan eten. Dat staat in de app die erbij hoort, die hoef ik alleen maar te volgen en dat is zó fijn. In een week tijd leer je waar je op moet letten. Ook als je uit eten gaat of een drankje gaat doen met vriendinnen. Ik merkte dat ik eigenlijk al snel te veel wil en dat ik best een beetje kon minderen.”

Wat was voor u een eyeopener, wat doet u nu anders?

“Alcohol is natuurlijk echt een boosdoener, helaas. Dus ik denk er nu beter over na of ik wel echt een glas wijn wil, als ik bij iemand thuis op bezoek ben. Iedereen biedt altijd alcohol aan, maar ik wil eigenlijk niet altijd een glas wijn. Dus ik kan nu beter zeggen: ’Nee, dat heb ik niet nodig.’ Dat is heel fijn. En van het programma vond ik de ritme en regelmaat heel fijn. Dat je iedere dag iets doet en dat je je ook ervan bewust blijft dat je je doel moet halen die dag.”

Kunt u een voorbeeld geven?

“Als ik de hele dag op kantoor ben, dan loop ik nauwelijks. In het programma staat dat je 10.000 stappen per dag moet lopen en nu vul ik dat ’s avonds aan. Je wordt je veel bewuster van wat je anders niet doet.”

Wat vindt u van sporten?

“Ik vind sporten heerlijk. Maar dit maakte het net iets leuker en makkelijker, want ik vond het zó moeilijk om het thuis alleen te doen. Ik zat in een groepje, waar ik helemaal blij mee was. Als ik een vraag had, kon ik die in onze groepsapp stellen en dan werd die altijd beantwoord. Supermakkelijk. Je moet het gewoon doen, maar je moet er wel wat voor over hebben.”

Hoeveel kilo is eraf?

“Het ging mij niet om de kilo’s, maar om sterker en fitter te worden. Er kan ook niks meer vanaf.”

Boekpresentatie Van Annette Wijdom

Bent u een keukenprinses?

“Haha! Nee, maar ik hou wel van koken.”

Heeft u daarbij iets aangepast door het programma?

“Ja, vooral de hoeveelheden. Wij vrouwen denken altijd dat we geen koolhydraten mogen eten, maar dat moeten we juist wel. Alleen, de hoeveelheid is belangrijk. Datzelfde geldt voor eiwitten en vetten. Met dit programma is het nog moeilijk om dat niet goed te doen. En de gerechten zijn hartstikke lekker!”

Deden uw kinderen met u mee?

“Met sommige sportonderdelen wel, maar niet met alles, want het is best zwaar. Krachttraining moet je niet doen met kinderen van een bepaalde leeftijd. Maar als we met conditie bezig waren, heb ik ze wel meegenomen. Dus met rennen of met een HIIT-training: dan moet je sprinten. Nou, de kinderen doen het echt veel beter dan hun moeder, maar dat is superleuk om te zien. Zij vonden het ook leuk.”

Bent u nog steeds gestopt met alcohol drinken?

“Nee, dat is niet nodig. Ik heb dit weekend een feestje en dan mag het weer. Maar met mate, in balans. Doordat deze methode zo makkelijk is, kun je die balans makkelijk vinden.”

Wat is uw guilty pleasure?

“Ik kreeg op een gegeven moment zin in pindakaas, haha! Daar mag je ook niet te veel van eten, maar nu wel weer een beetje meer. Ik ben nooit zo’n pindakaasfreak geweest, maar ik kreeg er steeds meer zin in.”

Hoe ijdel bent u?

“Niet. Maar ik wil me wel fit voelen. Ik vind het leuk als ik, wanneer ik de trap op ren, niet buiten adem ben. Ik ben blij dat ik sterk ben als ik straks in de kerstvakantie ga skiën. Het is ook goed om fit te blijven, want mensen die zich niet op het skiën voorbereiden krijgen vaak blessures. Ik bereid me liever voor.”

U gaat skiën met uw kinderen?

“Ja, altijd. Nee, ik heb nog geen nieuwe man aan mijn zijde.”

Wat zijn uw goede voornemens voor 2024?

“Doorzetten wat we nu met Dag EEN hebben gedaan, met z’n allen. Ik hoor meer mensen om me heen die zeggen: ’Dit bevalt zo goed, hier wil ik wel mee doorgaan.’ Ik wil dit gaan volhouden. Het belangrijkste wat ik heb bereikt, is het integreren van sporten en voeding. En dat zonder dat ik naar een sportschool hoef te gaan, door dat programma. Dat is precies wat ik wilde bereiken. Er was niemand die dat zo kon aanbieden, zij zijn de eerste. Ik ben daar heel blij mee.”

Beeld: Reni van Maren

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 49. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier