Nielson

Nielson over nieuwe muziek: ‘Ik heb een heel album weggegooid’

Nielson heeft de opnames die eigenlijk zijn vierde album zouden gaan vormen weggegooid. Dat vertelde de artiest naar aanleiding van zijn nieuwe plaat NIELS, die vrijdag is verschenen.

“Ik heb een heel album weggegooid. Dat was eigenlijk de opvolger van Diamant”, zegt hij. “Die vond ik niet meer goed genoeg.” Waarbij hij doelt op de vorm, maar vooral ook op de inhoud. Tussen het moment van maken en weer willen opnemen zat bijna twee jaar, waarin zijn neef en goede vriend Nathan overleed. “En dat heeft je gewoon veranderd”, zegt hij over zichzelf.

Daarop volgde in 2021 de ep Grijs, waarmee hij dat verlies een plek kon geven onder zijn echte naam Niels Littooij. Een bewuste keuze, omdat de artiest Nielson niet helemaal voelde als iets waarin hij alles kwijt kon. “Ik zag Nielson toen toch meer als iets wat een rol is, een etalage van mijn persoonlijkheid. En Grijs was full-on mijn persoonlijkheid, zoals ik mij toen voelde.”

Littooij ziet nu dat het idee dat hij niet alles kwijt kon in Nielson door de jaren heen gegroeid was. “Dat heeft te maken met wat je jezelf allemaal oplegt, de mensen waar je mee werkt en wat je belangrijk maakt. Ik vond het heel belangrijk om mijn publiek mee te nemen, maar dan ga je eigenlijk vanuit de verkeerde weg redeneren. Want ik ben ooit muziek gaan maken, omdat ik gewoon iets kwijt moet.”

We zien wel

En met dat gevoel wilde hij terug de studio in voor het echte vierde album, vasthoudend aan drie woorden. “Het zinnetje ‘we zien wel’, dat zou ik bijna moeten laten tatoeëren inmiddels”, zegt hij. “Laten we eens gewoon muziek gaan maken man. Zonder dat we weten waar het naartoe gaat”, zei hij tegen producer Lodewijk, waardoor nu een speels liedje als Puppy Ogen vlak achter het zwaardere Geheugenlaan staat.

“En de openingstrack van het album is een heel erg reflecterend liedje”, zegt hij. “Over ‘shit ik ben ineens 30, al mijn vrienden hebben kinderen’. Ik voel soms die druk nu, ‘ben ik niet te laat met dit allemaal? Met mijn muzikanten-rock-‘n-roll-leventje. Wil ik dit allemaal nog? Moet ik niet gaan aanhaken bij hoe de maatschappij eigenlijk werkt?’ Die gevoelens heb ik ook.”

Overigens is het niet zo dat hij nu terugkijkt op de ‘oude’ Nielson als een ander persoon, waarin hij zich niet herkent. “Ik was gewoon een jonge gozer die superblij was met deze kans, en ik ging ervoor. En ik was dat ook. Alleen dat jasje ging natuurlijk knellen, dus Nielson kwam te ver af te staan van Niels”, zegt hij. Vandaar nu als nieuwe albumtitel: NIELS. “En het is zóveel beter dan het album dat ik heb weggegooid”, zegt hij. “Allesomvattender.”