Documentaire De Wolf In Premiere

Matthijs van Nieuwkerk was met meerdere omroepen in gesprek: ‘Werd verwend in belangstelling’

Matthijs van Nieuwkerk was naar eigen zeggen ook met de publieke omroep in gesprek over een terugkeer. “Ik werd verwend in belangstelling, ik kan niet anders zeggen”, zegt de presentator in RTL Boulevard. Vrijdag bevestigde RTL na berichtgeving van het AD dat Van Nieuwkerk een contract van vier jaar heeft getekend.

Al langer werd gespeculeerd over de plannen van de presentator. Zo werd eerder deze week nog gefluisterd dat hij op vrijdag de vooravond van NPO 1 voor zijn rekening zou gaan nemen. Van Nieuwkerk zegt dat hij daar inderdaad voor is gevraagd.

Spiksplinternieuwe horizon

Maar hij koos voor RTL. “Wat ik wilde uiteindelijk zijn programma’s maken waar ik zelf nieuwsgierig naar ben, en dat kan”, legt hij uit. “Ik wilde eigenlijk ook een spiksplinternieuwe horizon na het jaar dat achter me ligt.”

Matthijs sluit niet uit dat hij bij RTL een dagelijks programma gaat maken. “Ik heb dat vijftien jaar gedaan”, zegt hij, doelend op zijn programma De Wereld Draait Door. “Laat ik nou niet meteen nee zeggen”, aldus Van Nieuwkerk. De presentator wil echter niet “meedraaien in de carrousel van de talkshows die terugkijken op de dag”. “Dan zou ik iets anders willen verzinnen. Als ik daar de vrijheid voor krijg… van probeer het eens een maand, dat lijkt me wel wat. Het is niet uitgesloten, ik voel me fit.”

Wangedrag

Het AD bracht het nieuws van de overstap donderdagavond al op basis van bronnen. Van Nieuwkerk raakte vorig jaar in opspraak nadat de Volkskrant een onderzoek had gepubliceerd naar de werkcultuur achter de schermen bij ‘zijn’ programma De Wereld Draait Door. De krant sprak tientallen medewerkers, die spraken van onder meer “extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen”.

Kritiek

Vrijdag was er door onder anderen Martin van Rijn, die het onderzoek leidt, kritiek op het nieuws dat Van Nieuwkerk een contract heeft getekend bij RTL. Van Rijn vraagt zich af waarom niet is gewacht tot het onderzoek naar de werkcultuur van de NPO is afgerond.

‘Heel nieuwsgierig’

Matthijs is “heel nieuwsgierig” naar de resultaten van het onderzoek van de commissie-Van Rijn. “Ik vind het ook heel belangrijk dat het groter is dan De Wereld Draait Door, daarom duurt het zo lang”, aldus Van Nieuwkerk. “Als er een cultuur is die toxic is, dan is het niet één persoon, dan is het een samenspel van veel.”

Van Rijn deelde donderdag dat de resultaten van het grote onderzoek eind januari worden verwacht.