Portretten Marco Schuitmaker, Zanger

Marco Schuitmaker: Engelbewaarder coveren werd me afgeraden

Met inmiddels bijna 25 miljoen streams op Spotify heeft Marco Schuitmaker met Engelbewaarder een enorme hit te pakken. Donderdag brengt hij zijn nieuwe single uit, Zomernacht in Griekenland. Net als bij zijn megahit is ook nu zijn eigen gevoel daarbij leidend geweest, vertelt hij in gesprek met het ANP.

Steeds als de 24-jarige Groninger met iemand praat over de release van zijn nieuwe single, komt ter sprake hoe hij het succes van Engelbewaarder denkt te gaan overtreffen. Maar daar is Schuitmaker helemaal niet mee bezig, zegt hij. “Ik vind dat niet het belangrijkste. Zolang mijn muziek gewaardeerd wordt en mensen het leuk vinden, dan loopt het allemaal wel door. Als je te veel gaat focussen op iets wat een tweede Engelbewaarder zou moeten zijn, dan loopt je vast in je hoofd”, stelt hij. “Als je gevoel zegt dat dit het is, dan moet je daarnaar luisteren.”

Op de plank

Ook het succes van Engelbewaarder heeft de zanger te danken aan het volgen van zijn gevoel, zegt hij. Om hem heen vond namelijk niet iedereen het een goed idee om de song uit 1976 te coveren. “Mensen bij de muziekstudio zeiden destijds van: ga je Engelbewaarder uitbrengen? Ik zou het niet doen”, vertelt Schuitmaker. “Daardoor ben ik gaan twijfelen en heeft het nummer nog een half jaar op de plank gelegen. Toen heb ik het toch uitgebracht en geleerd om altijd mijn gevoel te volgen.”

Volhouden

Het leukste dat Engelbewaarder hem tot nu toe heeft gebracht is het optreden op 538 Koningsdag van dit jaar, voor 40.000 mensen. “Als je dan dat podium op komt en al die mensen zingen mee… dat was wel een hoogtepuntje hoor”, klinkt het trots.

‘Blijf bij mezelf’

Dankzij zijn nuchtere, Groningse opvoeding kan hij het allemaal goed relativeren, zegt hij. “Ik ben opgevoed met normale normen en waarden, niet te gek doen en gewoon je leven leiden. Maar alles is veranderd, mijn hele wereld is veranderd. Toch probeer ik zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. Als je je anders voor probeert te doen dan je bent, dan hou je het niet vol.”

Mooiste wat er is

En volhouden wil Schuitmaker het artiestenleven nog wel een tijdje, vertelt hij. “Ik was een jaar of 8 toen ik voor het eerst op het podium stond. Ik deed mee aan een talentenjacht en vergat van de zenuwen de tekst van het liedje dat ik zong. Ik huilen, want zingen was echt iets wat ik toen al heel leuk vond”, blikt hij terug. “Dat het nu zo goed gaat, is het mooiste wat er is.”