Live On The Beach Anouk

Liefde centraal op nieuwe plaat Anouk: ‘Is wat ik doe’

Anouks nieuwe album Deena & Jim luistert als een film, met Deena en Jim in de hoofdrol. En de liefde staat centraal, vertelt de 48-jarige zangeres in gesprek met het ANP. “Ik kan bijna niet anders, het gaat bijna altijd over de liefde op mijn platen. Het is wat ik doe.”

Het duurde een paar jaar voor alle ideeën van Anouk samenkwamen tot een album. Daarvoor werkte de zangeres samen met Martin Gjerstad, die onder meer een opera op zijn naam heeft. “Hij wil eigenlijk met niemand meer muziek maken, behalve met mij. Dus ik voel me vereerd.” Dat het als een soundtrack moest klinken, was het idee van allebei. “We zijn onze favoriete filmmuziek naar elkaar gaan sturen, dat liep zo ver uiteen.” Van muziek uit de jaren 50 tot “Disneyfilms waar we gek van zijn”. “En we dachten, dat moet er eigenlijk allemaal in zitten. En dat is wel gelukt.”

‘Ik hou van deze plaat’

De zangeres nam de plaat op met het Prague Philharmonic Orchestra, waarvoor ze afreisde naar Praag, en ook qua zingen was het anders dan gewoonlijk. “Ik heb echt anders moeten zingen en flink moeten uitpakken. Maar daar doe ik het ook voor, om mezelf te blijven uitdagen.” Met het resultaat kan ze niet blijer zijn, laat ze weten. “Ik hou van deze plaat.” Wat anderen ervan vinden loopt uiteen, denkt de zangeres. “Ik heb het aan vrienden laten horen en sommigen zeggen ‘wat mooi’, anderen zeggen ‘wat zwaar’.”

Persoonlijk

Het album gaat over de fictieve personages Deena en Jim, maar eigenlijk vooral over de zangeres zelf. Want haar “belangrijke momenten” zijn erin terug te horen, denkt ze. “Ik denk dat iedereen die wat relaties achter de rug heeft zich kan herkennen.” Maar het album bevat meer boodschappen. In het lied When I Die denkt Anouk na over haar eigen uitvaart, maar deelt ze ook een belangrijke boodschap met haar naasten, zegt ze. “Ik hoop dat ze niet blijven rouwen, maar dat ze juist weer door kunnen gaan.”

Hoop

Er zit “een gevoel van hoop” in haar plaat, vervolgt Anouk. “Dat je kunt afwachten, maar geluk ook kunt afdwingen, door hoe je opstaat, met je partner en kinderen omgaat. Ik ben de laatste om mensen te vertellen hoe ze hun leven moeten leiden, al helemaal waar het de liefde betreft. Maar je kunt veel missers hebben in je leven, maar je er niet door uit het veld laten slaan.”

Niet verbitterd

Zelf is de zangeres nooit verbitterd geraakt door haar gebroken relaties. “Wel verdrietig, maar niet bitter. Ik moet ook een voorbeeld stellen voor mijn kinderen. Ik heb te maken met hun vaders, dus ik heb sowieso veel trots moeten inslikken. Maar je doet het voor je gezin, uit liefde.” Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, denkt de zangeres, “hoe moeilijk het soms ook is geweest”. “Nu zijn ze opgegroeid en zie ik hoe ze in het leven staan, hoe ze naar mij toe zijn. En dan denk ik: dat is goed gelukt.”