Jose Hoebee Beeld: Reni van Maren 23091807

José Hoebee bijna 70: ‘Liever een herkenbare oude kop dan volgespoten’

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 35

Marga Scheide is haar geliefde echtgenoot Michiel kwijt, maar ook haar goede vriendin en voormalig Luv’-collega José Hoebee mist hem enorm. “We stuurden elke dag grapjes via de app naar elkaar. Hij was een ontzettend leuke man. We hadden dezelfde humor en een heel goede klik. Erg oneerlijk dat Michiel er niet meer is…”

Door Emelie van Kaam

Je wordt volgend jaar 70. Wat doet dat met je?

José Hoebee: “Ja, het gaat hard. Zo grappig, Marga (Scheide, red.) is een maand eerder jarig dan ik en op haar verjaardag zeg ik altijd: ’Haha, je bent lekker ouder!’ Verder maakt het me niet uit, ik heb niks met leeftijden. Ik kan me laten inspuiten, maar ik heb liever een oude herkenbare kop, dan een onherkenbare, jongere, volgespoten kop. Ik zie zo veel mensen die niet meer te herkennen zijn van vroeger. Ik hou er gewoon niet van.”

Wat is een hoogtepunt in je bijna 70-jarige leven?

“Ik ben nog steeds heel erg trots op Luv’, dat we het 45 jaar hebben volgehouden. Soms vragen mensen of ik het niet vervelend vind dat ze me nog steeds herkennen, maar ik denk alleen maar: hoe leuk is het dat iemand me na 45 jaar nog herkent? Jonge kinderen kennen mij niet, maar als hun moeder zegt, zij is van dat liedje Shalalalala, dan weten ze het ook. You’re The Greatest Lover wordt namelijk nog steeds gedraaid.”

Wat is een dieptepunt?

“Het overlijden van mijn man Will. Dat is nu elf jaar geleden, maar ik heb er nog elke dag moeite mee. Ik neem elke avond een slaappilletje, dus slapen gaat gelukkig redelijk goed. Ik ben sowieso niet van het vroege opstaan, haha!”

Voel je je oud?

“Nee hoor. Maar door de vele zwellingen in mijn mond heb ik pijn, en praten en eten is lastig. Als ik die pijn niet had, zou ik een heel leuk leven hebben, want ik kan alles nog. Ik loop er nu al jaren mee, sinds de dood van mijn man Will en twee allerbeste vrienden, maar ik raak er nooit aan gewend. Ik heb de hele dag pijn, dus dat is heel vervelend.”

En dan is Michiel Gunning, de echtgenoot van je goede vriendin Marga Scheide, ook nog onlangs overleden, aan de gevolgen van kanker. De tweede man in haar leven…

“Ja, verschrikkelijk. Ze is gelukkig heel sterk. Het voordeel voor Marga is dat ze kan huilen, ze kan haar verdriet uiten. Dat is belangrijk. Ik kon dat niet en daardoor heb ik nu dit probleem. Ik heb altijd alles binnengehouden.”

Is het verlies van Michiel extra confronterend voor jou?

“Ja, natuurlijk. We zitten sowieso in een leeftijdsfase waarbij steeds meer mensen ons ontvallen. Dat is heftig. Ik ben twee weken geleden nog bij Marga geweest en dan kunnen we er samen over praten. Ik probeer er gewoon voor haar te zijn, doe niet iets in het bijzonder. Ik app haar elke dag, laat haar weten dat ik aan haar denk.”

Ben je iemand van bemoedigende woorden of een luisterend oor?

“Dat laatste. Bemoedigende woorden heb ik niet, omdat ik zelf met een probleem zit en dan komt dit er nog bovenop. Ik mis Michiel ook, want we stuurden elke dag grapjes via de app naar elkaar. Hij was een ontzettend leuke man. We hadden dezelfde humor en een heel goede klik. Ik blijf het heel erg oneerlijk vinden dat hij er niet meer is… Het is echt een gemis.”

Nu je dit weer meemaakt, zou jij nog wel een man kunnen toelaten in je leven?

“Ik heb gelukkig heel goede vrienden, die me bezighouden. Daar heb ik meer dan voldoende aan, ik heb geen behoefte aan een nieuwe relatie. Absoluut niet zelfs. Ik heb het met Will heel goed gehad. Ik vind het prima zo.”

Zeg je dit ook vanwege de angst dat je nog een keer een geliefde zou kunnen verliezen?

“Nee, want dat zou ik met die vrienden ook vreselijk vinden, dat heeft daar niks mee te maken. Ik heb gewoon geen behoefte aan iets anders dan alleen vriendschap. Ik vind het leuk om met vrienden gezellig op terrasjes te zitten en andere leuke dingen ondernemen, dus ik kom de week wel door.”

Houdt dat je ook vrolijk, ondanks dat je veel pijn ervaart?

“Vrolijk is een groot woord, maar ik geniet van de afleiding, daar ben ik heel erg blij mee.”

Ben je nog op vakantie geweest?

“Nee, daar heb ik ook geen behoefte aan, heel raar. Terwijl ik overal naartoe kan. Een goede vriend woont bijvoorbeeld in Engeland, David Soul, van de tv-serie Starsky and Hutch. Hij wordt eind deze week 80 en wil graag dat ik kom, maar ik heb aangegeven dat ik het niet red. Ik houd het zo lang niet vol ergens anders, dan overheerst de pijn te veel. Op een gegeven moment wil ik me terugtrekken.”

Hoe ziet een dag die je zonder vrienden doorbrengt eruit?

“Ik ben gelukkig gek op tv-kijken. Dus als ik er even opuit ben geweest met bijvoorbeeld een vriend, vind ik het heerlijk om thuis op de bank te ploffen en bijvoorbeeld BBC First te kijken. De Slimste Mens en Met Het Mes Op Tafel vind ik ook leuk.”

Zou je aan een bepaald tv-programma mee willen doen?

“Nee, als dat me wordt gevraagd, wijs ik het af. Zoals voor Secret Duets en één van de laatste afleveringen van Koffietijd. Ik heb daar allemaal geen zin meer in. Ik ben sowieso niet meer zo van het in de pers verschijnen. Ik vind het wel prima, zo op de achtergrond.”

Beeld: Reni van Maren

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 35. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier