Jerney Kaagman 03021705 Beeld: Reni van Maren

Jerney Kaagman geëerd met Lifetime Achievement Award: ‘Heel blij’

Jerney Kaagman heeft een prijs gewonnen voor haar oeuvre. De 76-jarige zangeres nam de Lifetime Achievement Award, die in het leven is geroepen door muziekjournalist Martin Reitsma, donderdag in ontvangst uit handen van gitarist Jan Akkerman.

De voormalig Earth & Fire-zangeres, die al jaren lijdt aan de ziekte van Parkinson, was blij met de prijs. “Geweldig om dit nu mee te maken en ik ben heel blij met dit eerbetoon”, zei ze. Haar zaakwaarnemer wil niet ingaan op de gezondheid van Jerney, meldt De Telegraaf. “Het gaat naar omstandigheden goed met haar”, laat Reitsma namens de zaakwaarnemer aan de krant weten.

Kaagman scoorde met Earth & Fire hits als Memories (1972) en Weekend (1979). De groep ging in 1983 uit elkaar. De zangeres bracht daarna meerdere soloplaten uit. Kaagman was later voorzitter van Stichting Conamus, die tegenwoordig Buma Cultuur heet. Ook was de zangeres een van de juryleden van talentenjacht Idols.

Eerbetoon aan oude pophelden

Reitsma reikte de oeuvreprijs vorig jaar voor het eerst uit aan de broers Rob en Ferdi Bolland. “Deze Lifetime Achievement Award moet de komende jaren een begrip worden. Het is hoog tijd voor een eerbetoon aan de oude pophelden, er is immers naast de Popprijs en de Edison geen prijs voor bekende muzikanten en bands die een grote staat van dienst hebben en de afgelopen jaren geen nieuwe muziek hebben uitgebracht.”