Janny Van Der Heijden 29082306 Beeld: Reni van Maren

Janny van der Heijden: ‘Nooit in joggingpak zonder make-up’

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 37

Janny van der Heijden gaat richting de 70. De Heel Holland Baktster is fit en vitaal, maar ze houdt wel rekening met haar gezondheid. Zo zegt ze: “Ik heb een melanoom gehad op mijn neus, daar was een huidtransplantatie voor nodig. Nu ga ik niet meer in de zon.”

Door Emelie van Kaam

U bent onlangs met André van Duin op reis geweest voor het tv-programma Denkend Aan Zwitserland van Omroep MAX. Wat was het spannendste dat u met André heeft meegemaakt?

JANNY VAN DER HEIJDEN: “We hebben heel veel spannende dingen gedaan, maar vooral veel lol met elkaar gehad. We hebben een toer gemaakt door Zwitserland, prachtige dingen gezien vanuit de trein, we zijn gaan bergbeklimmen, op de slee door de sneeuw geweest, allemaal heel wisselende activiteiten.”

U bent gaan bergbeklimmen, dat klinkt een beetje alsof u een durfal bent, klopt dat?

“Haha! Ik zeg niet snel nee. Ik vind het altijd leuk om een uitdaging aan te gaan. Het spannendste dat ik ooit heb gedaan? Dat is misschien wel toen ik Het Perfecte Plaatje deed. We moesten foto’s maken terwijl we vlak voor een auto zaten, die kwam aanrijden met opspattend water. Ik ben tot echt de allerlaatste seconde blijven zitten, terwijl iedereen gilde: ’Je kunt niet meer blijven zitten!’ Ik dacht: ach, ze kunnen toch wel rijden? De auto kwam wel snel aanrijden. Tja, dat zijn risico’s, die ik toen wel dacht te kunnen nemen.”

U bent zo te horen niet bang voor de dood.

“Nee, waarom zou ik? Ik denk dat dat komt door mijn vertrouwen dat het allemaal wel goed komt.”

Als we u treffen, ziet u er altijd uit om door een ringetje te halen. Gaat u alleen piekfijn naar gelegenheden of gaat u zo elke dag gekleed?

“Ja, in principe wel, ik loop nooit in een joggingpak of zo. Ik vind dit namelijk net zo lekker zitten als een joggingpak. Ik loop met de hond wel op platte schoenen, maar voornamelijk loop ik op hakken.”

Gaat u alleen nog maar zo over straat sinds u bekend bent?

“Nee, dat is altijd al zo geweest. Ik heb ook altijd make-up op. Op vakantie wel minder, maar ik vind het gewoon fijn om er goed uit te zien als ik in de spiegel kijk.”

Bent u lang voor de spiegel bezig?

“Nee, ik kijk eigenlijk te weinig in de spiegel. In de ochtend als ik me opmaak kijk ik erin, daarna zou ik er eigenlijk wat vaker in moeten kijken, maar dat doe ik niet. Dus soms zit er dan weer ergens onder mijn ogen wat make-up.”

U gaat richting de 70.…

“Ja, maar ik moet eerst nog 69 worden hè, haha! Op deze leeftijd gaat ieder jaar tellen. Ik ben er niet bewust mee bezig, nee. Ik ben er alleen maar dankbaar voor. Dat ik nog zo veel kan doen, want het is een feit dat dat niet iedereen is gegeven. Het maakt me wel bewust dat ik vooral leuke dingen moet doen, want je weet niet hoeveel tijd je nog hebt.”

André is recent weer bestraald. De reden was dat er twee verdachte plekjes op zijn longen waren ontdekt. Bent u weleens bang voor uw gezondheid?

“Ja, ik heb natuurlijk zelf ook wel wat gehad. Maar ik sta onder controle, dus wat wil je nog meer? Ik heb een melanoom gehad op mijn neus en er heeft een huidtransplantatie plaatsgevonden. Ik sta nu onder controle, meer kan ik niet doen. Ik ben me wel heel erg van bewust, ik ga niet meer in de zon. En ik leef gezond. Ik drink nu water.”

Drinkt u helemaal geen alcohol?

“Jawel, maar ik sta hier net zo lief met een glas water als met een glas wijn. Het is dus niet zo dat ik niet drink, maar ik vind het niet belangrijk om bij alles met een glas wijn te staan.”

Wat geeft u energie?

“Ik denk de dingen die ik doe met de mensen om me heen. Dat zijn de mensen met wie ik werk, mijn kinderen en vrienden. En ik heb mijn drie kleinkinderen van tien, zeven en anderhalf jaar, die vind ik geweldig.”

U bent een drukke oma, veel aan het werk. Betekent dat dat u ze niet zo vaak kan zien?

“Ik vind het natuurlijk enig om ze te zien, maar ik ben niet een oppasoma. Ik vind het daarom heerlijk om met ze op vakantie te zijn, dan heb ik ze de hele dag om me heen. Ik ben deze zomer met ze in Frankrijk geweest. Ik ben dol op Frankrijk, altijd al geweest ook. Ik vind het een heel fijn vakantieland.”

Wat is voor u vakantie?

“Met mijn gezin, kinderen en kleinkinderen, leuke dingen doen. Naar kastelen, uit eten gaan, dat soort dingen. En héél véél spelletjes spelen. Ja, ik ben een heel goede verliezer.”

Tot slot, wat staat er nog op uw bucketlist?

“Nog heel lang leuke dingen blijven doen, zowel met André als met mijn kinderen uiteraard. Er zijn nog wel tv-programma’s die ik zou willen maken, maar het is niet zo dat ik zeg: ’Ik zou nog wel willen parachutespringen.’ Het komt zoals het komt.”

Beeld: Reni van Maren

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 37. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier