Hans Klok

Hans Klok riskeert hele hoge boete

Texel dreigt het reizende circus van illusionist Hans Klok met een boete van 10.000 euro per dag omdat de crew al enkele dagen voordat de show begint op het terrein is neergestreken. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente woensdag bevestigd na berichtgeving van NH Nieuws.

Klok reist op dit moment door Nederland met zijn show. De gemeente heeft een vergunning afgegeven voor het evenement op de voormalige ijsbaan aan de rand van het centrum van de plaats Den Burg. Maar enkele buurtbewoners hebben geklaagd over de overlast die de karavaan van Klok al een paar dagen voor aanvang van de reeks shows zou veroorzaken. Daarom dreigt de gemeente met een dwangsom van 10.000 euro per dag.

Producent René Duursma heeft officieel bezwaar aangetekend tegen deze dwangsom. De gemeente moet binnen zes weken op dit bezwaar reageren. Een woordvoerder van Texel kon woensdag niet zeggen hoe snel het bezwaar behandeld gaat worden. Maar de show komt door de dwangsom en de bezwaarprocedure niet in gevaar, beklemtoont een woordvoerder van Texel.

Niet tegen Hans

Producent Duursma stelt dat “het al eeuwen zo is dat een circus een paar dagen voor aanvang van de reeks neerstrijkt in een stad. Een circus komt niet zomaar uit de lucht vallen.” Het team van Klok bestaat uit 23 gezinnen. De producent stelt met klem dat deze gang van zaken nog nergens voor problemen heeft gezorgd. Het reizende circus van Klok stond eerder dit jaar onder meer in Kijkduin en Amsterdam. “En we zijn ook al eerder op Texel geweest met soortgelijke shows. Toen was er niets aan de hand.”

De gemeente Texel beklemtoont heel blij te zijn met de show van Hans Klok op het eiland. “We zijn ook zeker niet tegen Hans of zijn team”, aldus een woordvoerder. “Maar we moeten wel de regels en vergunningen handhaven. Signalen van omwonenden kunnen we niet negeren.” Na de week Texel is het circus van de illusionist nog te zien in Leeuwarden, Groningen, Venlo, Maastricht en Breda.