Frits Barend Beeld: Talpa/William Rutten Beter Laat Dan Nooit (1) (1)

Frits Barend is een overbezorgde opa: ‘Ga alsjeblieft niet aan de drank en drugs’

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 33

Frits Barend merkt dat hij het spannend vindt om zijn kleinkinderen groter te zien worden. Hij vertelt aan Weekend: “Ik ben een overbezorgde opa. De kwetsbaarheid, wat voor tijd ze staat te wachten, oorlog in Oekraïne, agressie, daar maak ik me wel zorgen om. De oudste is alweer bijna 17. Ik heb zoiets van: ga alsjeblieft niet aan de drank en drugs.”

Door Emelie van Kaam

Met Edwin Rutten, Ad Visser en Henny Huisman ging u op reis voor het nieuwe seizoen van Beter Laat Dan Nooit. Hoe kijkt u daarop terug?

Frits Barend: “Met ontzettend veel genoegen. Het was een fantastische reis, met geweldig gezelschap: Estavana en de vier mannen, en de crew. Ik kon tegen dit programma geen nee zeggen omdat ik van reizen hou. Als je aangeboden krijgt om naar landen te gaan waar je nooit bent geweest – en dan heb ik het over Nepal en Cambodja – komt een droom uit. Ik heb me erin verdiept en was ontzettend benieuwd naar de cultuur. Het is er veel mooier dan ik had gehoopt en gedacht. Ik heb me nergens onveilig gevoeld en ook niks gemerkt van een dictatuur of angst. Dat gaf een ontzettend fijn gevoel.”

Heeft deze zesdelige SBS 6-serie, vanaf woensdag 30 augustus om 20.30 uur, ervoor gezorgd dat u meer met uw vrouw Marijke wilt gaan reizen?

“Dat doen we al. We proberen iedere twee jaar met alle kinderen en kleinkinderen een grote reis te maken. Ik laat dat dan door de kinderen uitzoeken.”

Het BLDN-reisgezelschap is tussen de 72 en 80 jaar. Wat vond u op uw leeftijd best zwaar?

“Ik ben 76, maar redelijk fit. Ik fiets nog veel, maar het was pittig. Soms moesten we om vier uur in de ochtend opstaan of om één uur ’s nachts vliegen, en daarna meteen weer door. Dat hakt er wel in. In de vijftien dagen dat we op pad waren, zijn we bij wijze van spreken twintig uur per dag bezig geweest.”

Wie heeft u positief verrast van het gezelschap?

“Henny Huisman kende ik, wij waren vroeger collega’s bij RTL. Henny is zoals-ie is: hij houdt van aandacht. Maar hij is ontzettend attent, vrolijk en geestig. Edwin Rutten kende ik van school, hij is vier jaar ouder dan ik. Ad Visser kende ik niet. Hij heeft een bloedhekel aan sport, hij stelt: ’Sporten is ongezond.’ Dus ik vind het júíst leuk om daarover met hem in gesprek te gaan, haha.”

In de media wordt Estavana de nieuwste tv-ontdekking van SBS6 genoemd. Rob Kemps zou ruimte voor haar moeten maken.

“Dat zou best kunnen. Ze is zichzelf, dat is het belangrijkste. Ik verspreek me ook weleens, ik ben geen gelikte presentator, ik kan ook geen teksten oplezen. Zoals ze handbalt en in het leven staat, zo was ze ook bij ons. Maar in de handbalsport zie ik haar ook een grote toekomst hebben, ze lijkt me een fantastische coach. Eerst gaat ze naar het WK en de Olympische Spelen, dus voorlopig is ze aan het handballen. Zij heeft veel talenten, net als haar man Rafael.”

U heeft Estavana en Rafael van der Vaart gekoppeld aan elkaar. Bent u iemand die op zakelijk vlak ook advies aan haar geeft?

“Als ze me advies vraagt, geef ik dat in alle oprechtheid. Dat zijn dingen die je niet met anderen bespreekt. Op deze reis was het in elk geval een genot met haar te werken. Ik doe niet zo moeilijk met presenteren en zo is zij ook. Maak het niet moeilijker dan dat het is.”

Wat betekenen jullie voor elkaar?

“We hebben een speciale band, in de trant van vader- dochter. Ik kan haar in mijn armen nemen zoals ik mijn dochters in mijn armen neem. Het voelt goed van beide kanten.”

Bent u ergens bang voor geweest tijdens de reis of kent u geen angst in het leven?

“Ik heb álle activiteiten gedaan. Ik ben niet bang, ik neem het leven zoals het is, ik ga het aan. Maar ik ga niet parachutespringen of zo. Die leeftijd heb ik gehad, laat dat maar aan anderen over. De achtbaan vind ik overigens verschrikkelijk. Dat over de kop gaan is niks voor mij.”

Hoe bezorgd bent u als echtgenoot, vader en grootvader?

“Ik ben een overbezorgde opa. De kwetsbaarheid, wat voor tijd ze staat te wachten, oorlog in Oekraïne, agressie, kinderen uit kansarme milieus die al snel verleid kunnen worden om aan de drugs te gaan. Daar maak ik me wel zorgen om. Ik hoop dat mijn kinderen en kleinkinderen daarvan gevrijwaard blijven en dat ze andere mensen en kinderen helpen. Dat doen ze ook wel.”

De kinderen van uw dochter Barbara zijn twaalf en tien. Uw oudste kleinkind wordt alweer bijna zeventien. Spannende leeftijd.

“Dat is zeker een spannende leeftijd. Vriendinnetjes, uitgaan, hoe laat moet je thuis zijn, ben je dan wel op tijd thuis, ga alsjeblieft niet aan de drank en drugs… Dat soort dingen. Maar goed, dat hebben wij vroeger ook meegemaakt.”

Als grootouders heb je toch alleen de lusten en niet de lasten?

“Ik zeg altijd: ’Ik heb kinderen en kleinkinderen tot de dood.’ Dat wil ik, dat is mijn wens ook. Misschien wel te veel af en toe. Dat is vermoeiend voor de kinderen, haha! Nee, niet voor mijzelf. De zorg erover wel, maar voor de rest vind ik het heerlijk. Ik zeg altijd: ’Ik hoef jullie niet elke dag te spreken, als het maar drie keer per week is’.”

Tot slot: wat vond uw vrouw ervan dat ze het een aantal weken zonder u moest doen?

“Ik was met drie artiesten op stap, ik ben de enige journalist van de groep. Ik heb EK’s, WK’s, Olympische Spelen en Villa BVD meegemaakt, waardoor ik soms zes weken van huis was. Ik merk wel dat het met ouder worden steeds moeilijker wordt om van huis te zijn. We zijn beiden blij dat het niet zo vaak meer gebeurt.”

Als je ouder wordt, ben je toch kwetsbaarder.

“Ja en bovendien doen we meer dingen samen dan vroeger. Marijke was niet zozeer bezorgd, maar vond het wel ongezellig. Ze is bezorgder als ik met rotweer op de fiets stap dan wanneer ik op een verzorgde reis naar Cambodja ga.”

Beeld: Talpa/William Rutten

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 33. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier