Interview With Europesn Photographer Erwin Olaf In Central. 05 March 2004

BN’ers en koningspaar staan stil bij overlijden Erwin Olaf

Bekende Nederlanders en koning Willem-Alexander en koningin Máxima staan op sociale media stil bij het overlijden van Erwin Olaf. De fotograaf is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend op 64-jarige leeftijd overleden.

“Rust zacht Erwin”, schrijft zangeres Ilse DeLange in haar Instagram Stories. Ze wenst zijn familie en vrienden veel sterkte. “Dankbaar dat ik een paar keer voor je lens mocht staan.”

Screenshot 2023 09 21 10.38.56
Screenshot 2023 09 21 10.38.56

‘We zullen vriendschap missen’

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen de vriendschap met Erwin missen, schrijft het koningspaar in een verklaring. “Met verdriet nemen wij kennis van het overlijden van Erwin Olaf”, luidt de verklaring van de koning en koningin, die wordt gedeeld op de sociale mediakanalen van het koningshuis. “Wij gedenken hem met warmte en zijn dankbaar voor het oeuvre dat hij nalaat en voor de vele bijzondere momenten met hem. Wij zullen zijn vriendschap missen.”

Nederland verliest met het overlijden van Olaf “een eigenzinnige, uitzonderlijk getalenteerde fotograaf en een groot kunstenaar”, schrijft het koningspaar. “Zijn werk leeft voort en blijft intrigeren en ontroeren.”

Screenshot 2023 09 21 10.45.30
Screenshot 2023 09 21 10.45.30

Groot kunstenaar

“Ach”, schrijft actrice Georgina Verbaan op X. “Erwin Olaf. Verdomme zeg.” Acteur Kasper van Kooten noemt Olaf een “groot kunstenaar” op X. “Rust in eeuwigdurende sluitertijd”. Zangeres Anouk plaatst een foto met Olaf, met daarbij een hartje, in haar Instagram Stories.

Screenshot 2023 09 21 10.49.10
Screenshot 2023 09 21 10.49.10

Zowel presentator Rob Goossens als columnist Nico Dijkshoorn noemt het overlijden van de fotograaf “vreselijk”. “Zo een bezeten kunstenaar”, schrijft Dijkshoorn op X. “Beelden van zijn gelaatsuitdrukking tijdens een shoot: onvergetelijk. Passie en vakmanschap in één lichaam. Zijn ogen, als er iemand poseerde. Wat een treurig nieuws.”

Internationaal bekend

Olaf werd internationaal bekend met zijn werk, dat naar eigen zeggen “diversiteit viert in al zijn vormen” en zich met name richt op gemarginaliseerde individuen. Olaf exposeerde in binnen- en buitenland.

Bijzondere band

Hij had een bijzondere band met het Nederlandse koningshuis. De fotograaf ontwierp in 2013 de nieuwe Nederlandse euromunten met koning Willem-Alexander, die in dat jaar ingehuldigd werd. Vier jaar later maakte hij ook de officiële portretten van het koninklijke gezin.

Eremedaille voor Kunst en Wetenschap

In 2019 werd Olaf benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in maart van dit jaar ontving Olaf van Willem-Alexander de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan personen die uitzonderlijke prestaties leveren op het gebied van kunst en wetenschap.

Beeld: Getty Images