Weekend-recept: Risotto met rode biet
03/01/2025
Rode biet is zo’n groente die in de winterkeuken echt tot zijn recht komt: aards, zoet en bomvol kleur. Deze rode krachtpatser geeft elk gerecht een volle smaak en een prachtige dieproze gloed.
De manier waarop je bietjes schoonmaakt, maakt veel uit voor de kleur, smaak en textuur. Wat zijn de regels voor rode bieten? Schil ze niet meteen. Laat de schil zitten tijdens het koken of roosteren, zo behoudt de biet z’n mooie rode kleur en verliest hij minder sap. Snijd het blad eraf op 2 tot 3 centimeter van de knol en snijd het kontje niet te diep af, anders ‘bloeden’ de bieten leeg tijdens het koken. Spoel ze af onder koud water met je handen of met een groenteborsteltje om aarde en zand te verwijderen. Gebruik geen metalen mes om te schrapen, want dat kan de verkleuring versterken. Onthoud tot slot: hoe minder je de biet beschadigt vóór het koken, hoe voller de smaak blijft.
Recept: Romige risotto met geitenkaas
Ingrediënten voor 4 personen: 1 ui (fijngesnipperd), 1 teen knoflook (fijngehakt), 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel roomboter, 300 g risottorijst (bijvoorbeeld arborio), 100 ml witte wijn (optioneel), 750 ml groentebouillon, 400 g gekookte rode biet in blokjes, 100 g zachte geitenkaas, peper en zout en verse bieslook.
Bereiding: fruit de ui en knoflook in olijfolie en roomboter. Voeg de risottorijst toe en bak kort mee tot de korrels glazig zijn. Schenk de witte wijn erbij als je die gebruikt en laat die inkoken. Voeg daarna de groentebouillon beetje bij beetje toe terwijl je blijft roeren. Roer na 15 tot 20 minuten de rode biet en geitenkaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout, garneer met verse bieslook en serveer direct.
Goed voor je bloeddruk
Rode biet is rijk aan nitraat, dat je lichaam helpt bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de doorbloeding. Daarnaast bevat biet veel vezels, foliumzuur, kalium en antioxidanten, die goed zijn voor het hart, de bloedvaten en de spijsvertering. Bietensap is populair onder sporters: het kan het uithoudingsvermogen verbeteren.
Meer recepten met rode biet zijn te lezen in Weekend editie 50. Bestel hier!
FOTO: GETTY IMAGES
Uit andere media