Margrethe van Denemarken Königin Margrethe Ii. Von Dänemark, Protokoll Chef, Ard Reihe 'e

Recordkoningin

Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 30

Door Rick Evers

Niet koningin Elizabeth, maar Lodewijk de Veertiende was de langst regerende koning ooit. Elizabeth was hard op weg in haar 71ste regeringsjaar, maar met 72 jaar en 110 dagen spant Lodewijk na drie eeuwen nog steeds de kroon.

Het is ook niet heel gek, want de Zonnekoning, zoals Lodewijk ook wel wordt genoemd, kwam nogal jong op de troon. Toen hij vier was, overleed zijn vader en dat maakte hem koning. Dus helemaal eerlijk was de strijd niet. Elizabeth werd ook relatief jong koningin, maar ze was toch al 25 toen haar vader stierf. In haar eigen koninkrijk heeft ze wel het record van koningin Victoria overtroffen.

Op dit moment is het record van langs regerende nog levende vorst in handen van de sultan van Brunei, Hassanal Bolkiah. Met een geschat vermogen van 30 miljard dollar zou hij momenteel ook het record in handen hebben van rijkste monarch. En hij heeft ook nog eens een van ’s werelds uitgebreidste privécollecties exclusieve auto’s, zo’n vierduizend in aantal. Sportwagens, zoals exclusieve Ferrari’s of exemplaren uit de Formule 1, maar ook een immense verzameling Rolls-Royces. Zijn collectie van deze limousines is zo groot – hij bezit er ruim 500 – dat ’ie ermee in het Guinness Book of Records staat. Voor een van zijn eigen huwelijksdagen bestelde hij bij de Rollsfabriek een zogenoemde Silver Spur II, een verlengde limousine, die hij met 24-karaat goud liet bedekken.

Zulke records heeft koningin Margrethe van Denemarken niet in handen. Ja, ze is de vijftig jaar op de troon verleden jaar gepasseerd. En als áls er een prijs was geweest voor de koninklijkste onder de koninginnen, dan had ze die wat mij betreft kunnen winnen. Met grootse baljurken en een immense juwelencollectie weet ze nooit teleur te stellen. Als vorstin van de oude stempel houdt ze oude tradities in stand en verhuist ze van paleis naar paleis.

In één van die paleizen – Fredensborg, niet zo ver van Kopenhagen – heb ik eens rond mogen lopen toen ik haar mocht spreken. Mooie en gekke details vielen me daar op. Lieve kussentjes met haar monogram – de gekroonde M – erop geborduurd. Een gastenboek waar belangrijke gasten hun naam in mochten zetten. En ruiten waarop handtekeningen en data zijn geschreven. Margrethe vertelde toen dat dat van oudsher gebeurde met een diamant. Ik zag al voor me hoe ze die uit een tiara haalde om zo na een gezellige avond het gezelschap op het raam te vereeuwigen. Tegenwoordig gaat dat minder sprookjesachtig dan in mijn beleving: een ruitje ligt op tafel en met een diamantpen kan de naam erin worden gegraveerd. Pas later wordt het glas vervangen.

Maar wat me het allermeest bijbleef tijdens het bezoek aan Paleis Fredensborg, waren de asbakken. Overal. Waar je ook keek. In elke hoek. Op elk tafeltje. In vensterbanken. Op kastjes. Van kristal, van glas, van porselein of aardewerk. Fraai gevormd, met of zonder kroontje. Want Margrethe had ook wel de bijnaam koningin Asbak. Ze rookte overal. Vandaar overal asbakken, want de legende gaat dat lakeien anders hun hand moesten ophouden voor de koningin, als ze geen asbak binnen handbereik had om haar peuk in uit te drukken. Ze kreeg er veel kritiek door, maar ze is gestopt. Naar verluidt toen ze een tijd geleden geopereerd moest worden aan haar rug en vervolgens moest revalideren. Ze doet het voortaan zonder haar Karelia’s zonder filter, die vanuit Griekenland werden geïmporteerd omdat ze in Denemarken niet meer verkocht werden.

De Denen deden een voorzichtige schatting hoeveel sigaretten ze in haar leven zou hebben aangestoken. Ze begon op haar zeventiende en ging al kettingrokend 66 jaar door. Zo’n tien tot twintig sigaretten stak ze dagelijks aan, zo luidt de officiële verklaring. Bij elkaar zijn dat er 241.000 tot 482.000. Dat is ook een vermelding in het recordboek waard, toch?

Beeld: Getty Images

Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 30, nú in de winkel! Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier