Schermafbeelding 2023 03 13 Om 15.32.57

Prins en prinses erbij

Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 11

Prins Harry en Meghan, moeten we het over hen nog hebben? Wel of niet in de belangstelling, wel of geen royals? Ze maken het verwarrend. Vorige week is hun dochtertje Lilibet gedoopt. Niet tijdens een traditionele ceremonie in de Chapel Royal in Londen, maar in hun riante huis in Montecito, niet ver van Hollywood.

Door Rick Evers

Ik kreeg de indruk dat Harry en Meghan voor hun kinderen, Archie en Lili, een zo normaal mogelijk leven wensen. Geen optredens in de openbaarheid, spaarzaam met foto’s, heel anders dan de kinderen van William en Kate. Logisch, zij zijn het toekomstige koninklijke gezin, Harry’s rol als reserve was eigenlijk al uitgespeeld sinds de geboorte van prins George. Het verbaasde me daarom dat Harry en Meghan in hun documentaire zo veel beelden uit hun privéleven deelden, dat ze de afgelopen jaren met hand en tand hebben verdedigd. Met open brieven, met advocaten en rechtszaken, met boeken, podcasts, interviews en documentaires.

Wat me ook erg verbaasd heeft, is de doop van vorige week. Veel details ervan zijn niet bekend geworden, maar dát de doop plaatsvond, vond het paar wel relevant om te melden. Waarom? Daar kom ik zo op terug. Dat opa Charles, oma Camilla of oom William erbij zijn geweest, lijkt me uitgesloten. Excuses naar Harry zouden nog steeds niet gemaakt zijn. Wel bevestigden de woordvoerders van prins Harry en Meghan dat ze zijn uitgenodigd voor de kroning op 6 mei, een uitnodiging die via de e-mail was binnengekomen. Een knoop daarover hebben ze nog niet doorgehakt. Waar moeten ze dan slapen, zult u misschien denken. Hun huis is toch afgepakt door Charles, omdat prins Andrew daar moet gaan wonen? Andrew had ook de beschikking over een ruim appartement op Buckingham Palace. Dat wordt nu aangeboden aan Harry en zijn gezin als ze in Engeland zijn. Veel makkelijker dan een huis dat het grootste deel van het jaar onbewoond is. Hier hebben ze de bescherming van het paleis met alle gemakken van het personeel van de koning. Eigenlijk een verbetering voor het gezin, dat onder meer voor hun veiligheid uit Engeland vertrok.

Er was nog iets opvallends aan de doop. Het was niet Lili Mountbatten-Windsor die het sacrament kreeg, maar prinses Lilibet. Meghan, de hertogin van Sussex, had in het interview met Oprah Winfrey nog zo geklaagd dat haar kinderen recht hadden op die prinselijke titel, maar dat de royals die niet wilden geven vanwege de mogelijke huidskleur van de kinderen. Een heftig statement, maar gewoon niet waar. In aloude regels van koning George V is bepaald dat die titel is weggelegd voor kinderen en kleinkinderen van het staatshoofd. Dat was toen koningin Elizabeth en dus waren Meghan’s kinderen geen kleinkinderen van het staatshoofd. Sinds Charles op de troon zit wel. Het wachten was voor Buckingham Palace nu of Harry en Meghan die titels wel wilden gebruiken voor hun kinderen. Ja, zo blijkt nu. En dus hebben de Britten er een prins en prinses bij. Prins Archie en prinses Lilibet van Sussex.

En dan hebben ’ze’ er ook nog een hertog en hertogin bij. Charles’ jongste broer Edward en zijn vrouw werden gepromoveerd, van het graafschap Wessex naar het hertogdom Edinburgh. Prins Philip stond bij leven bekend als de hertog van Edinburgh, hij en Elizabeth hadden beloofd die titel aan de zoon door te geven die zoveel werk had verricht in de voetsporen van Philip. Na zijn dood keerde de titel terug naar de kroon en speciaal voor Edward’s 59ste verjaardag gaf Charles de titel aan zijn broer. Zo blijft die mooi in de familie.

Beeld: The Duke and Duchess of Sussex

Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 11. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier