Anp 86995284

Eva Jinek reageert op ‘DWDD-gate’: ‘Begrijp niet dat je zo met iemand omgaat’ 

Eva Jinek heeft voor het eerst gereageerd op het grote Volkskrant-verhaal, waarin redacteuren van NPO-succesnummer De Wereld Draait Door uit de doeken doen hoe tiranniek presentator Matthijs van Nieuwkerk zich achter de schermen gedroeg. Ze vindt het een “in- en intriest, naar verhaal”. 

Eva zit programmatechnisch in hetzelfde schuitje als Matthijs, want ook zij moet elke dag op het scherp van de snede een topshow neerzetten. Compassie voor het gedrag van haar concullega heeft ze echter niet, zegt ze desgevraagd tegen QMusic-dj Mattie Valk. Je moet jezelf ten alle tijden ‘s-ochtends in de spiegel kunnen blijven aankijken, vindt ze. “Uiteindelijk moet je met jezelf in bed liggen ‘s avonds. Daar is geen tv-camera bij, er is geen cv dat naast je ligt. Jij ligt met jezelf in bed. Dit is wie jij bent als er niet iemand zit te kijken.” 

Nooit geschreeuwd

Eva heeft haar eigen gedrag na het verschijnen van het schokkende artikel toch grondig onder de loep genomen. “Zodra je zoiets leest, ga je onherroepelijk naar jezelf kijken: hoe heb ik het gedaan, hoe zou ik het doen, wat heb ik tegen mensen gezegd? Natuurlijk doe je dat, dat is een normaal menselijk reflex. Maar ik heb dat nooit gedaan, ik heb nog nooit tegen iemand geschreeuwd.” 

Overal in de maatschappij

Wel benadrukt ze dat dergelijk gedrag overal voorkomt en niet exclusief een televisiewereld-probleem is. “Het is overal in de maatschappij’’, stelt ze. “Ik snap dat het extra interessant is om te zien als het gaat over het gezicht van een tv-programma waar iedereen van houdt, dat vijftien jaar naar binnen is gekomen en we allemaal enorm hebben gewaardeerd. Maar ik blijf erop terugkomen dat ik niet begrijp dat je zo met iemand omgaat.”

Wederopstanding

Maar dat betekent wat Eva betreft níet dat Matthijs voor eeuwig ‘persona non grata’ moet blijven, besluit ze. “Ik ben in principe een mens dat gelooft in wederopstanding en terugkomen. Dat is wel mijn uitgangspunt. Ik weet niet of iemand dat zelf wil, of iemand dat kan.”