Embargo Jules Unlimited Is Terug

Maurice Lede wint Het Perfecte Plaatje: ‘Had zelfs ouders niets verteld’

De winnaar van Het Perfecte Plaatje in Argentinië, Maurice Lede, vroeg zich af of hij zijn geheimhoudingsplicht niet een beetje “te ver had doorgetrokken”, vertelt hij lachend aan het ANP. Hij durfde het zijn ouders pas op de dag van de uitzending te vertellen. “Die schrokken en zeiden: had je ons niet even kunnen voorbereiden?”

Maar na al die maanden mag hij woensdag eindelijk aan de buitenwereld vertellen dat hij deze editie van het RTL-programma, waarin BN’ers het tegen elkaar opnemen in een fotowedstrijd, gewonnen heeft. “Ik ben dolblij. Je hoopt dat je zoveel mogelijk shoots mag doen, maar dat je dan wint, dat is echt heel erg leuk. Wanneer win je nou iets?”

De voormalige 3 op Reis-presentator keek het programma zelf al en noemt het een van de weinige programma’s waar hij echt graag aan mee wilde doen. “En toen ik hoorde dat het een reiseditie was, wilde ik al helemaal meedoen.”

Bubbel

Dit keer duurden de opnames niet een paar maanden, maar een paar weken. “We kregen van tevoren wel drie cursusdagen om een beetje de techniek te begrijpen, maar verder word je toch een beetje in het diepe gegooid.” Er kwam dan ook veel “chaos en stress” bij kijken. “Het was wel echt pittig, geen vakantie.” Maar, vervolgt hij, daardoor was het “juist ook heel erg leuk. Je zit echt in een bubbel met elkaar.”

Het winnen van het programma betekent ook dat de presentator een eigen expositie krijgt in Museum Hilversum. In de finaleaflevering van het programma vertelde de directeur van het museum dat die al gevuld zou kunnen worden met de foto’s van de winnaar die niet in het programma te zien waren. Na elke shoot kiest een deelnemer namelijk ‘de beste foto’ volgens hem of haar.

“Er zitten nu al een paar tussen waarvan ik denk: met de kennis van nu en met meer rust, zou ik kiezen voor deze. Dus het is leuk om los van de tijdsdruk en chaos opnieuw naar alle foto’s te kijken en de kijker iets unieks te kunnen laten zien”, aldus de museumdirecteur.

Niet alleen tijdens het programma, maar ook bij het maken van foto’s na zijn deelname is Maurice een stuk kritischer geworden. “Ik kijk bijvoorbeeld qua licht: wat is het moment van de dag, wanneer gaat de zon onder? Je hebt zoveel geleerd.” Het is best “verslavend” om ermee bezig te zijn, lacht de presentator. “Ik ga zeker mijn best doen om te blijven groeien als hobbyfotograaf.”