Jim Bakkum wil als jurylid ‘kritisch, maar ook respectvol’ zijn

Jim Bakkum hoopt zijn ervaring als acteur in Grease en deelnemer aan talentenjacht Idols mee te geven aan de kandidaten van de nieuwe reeks Op Zoek Naar. Bakkum is een van de juryleden in het tv-programma dat op zoek gaat naar de nieuwe Danny en Sandy, hoofdrolspelers uit Grease.

De 35-jarige zanger en acteur speelde in 2006 en 2007 zelf Danny in de bekende musical. Daarom voelde het logisch om ja te zeggen tegen het aanbod om plaats te nemen in de jury, vertelt hij in gesprek met het ANP.

Mijlpaal

“Ik ben iemand die graag stil staat bij jubilea en mijlpalen, en ik zie dit als een mijlpaal. Na het Idols-avontuur en mijn rol in Grease in 2006 en 2007 mag ik nu in de jury plaatsnemen.” Naast Bakkum zijn musicalster Marlijn Weerdenburg en theatermaker Maurice Wijnen onderdeel van de jury. Zij worden wekelijks bijgestaan door een afwisselend gastjurylid. In de eerste week is dat Jamai Loman, mede-finalist van Bakkum uit Idols in 2003. Frits Sissing presenteert het programma.

Tips

De belangrijkste tip die Bakkum van tevoren aan de kandidaten wil meegeven is om “dicht bij je authentieke zelf te blijven”, zo zegt hij. “Grease is een popmusical. Je hoeft niet per se geschoold te zijn om dat rauw en authentiek te kunnen brengen.”

“Om ervoor te zorgen dat niet alles binnen de lijntjes is moet je loslaten, en dat is soms moeilijk in musicals omdat veel acteurs geschoold zijn door hun opleiding. Dat heeft maar de meesten een perfecte basis gelegd, maar zorgt tegelijkertijd ook voor een angst om die aangeleerde trucjes te kleuren. Ik kijk het liefst naar een productie met mensen die alles geven wat ze hebben en er helemaal voor gaan. Of dat nou emotie is door een ballad of een up tempo-song die je in vervoering brengt, dat is wat ik het liefst zie.”

Intense tijd

Bakkum herinnert zich zijn eigen tijd in Grease als intens. “Voor mij was werken in groepsverband helemaal nieuw. Iedere dag repeteren, acht shows in de week paraat staan. Ik was tot dat moment solo-artiest, dus ik was nog niet gewend aan de discipline van het samenwerken.”

“Ik was nul regelmaat gewend, maar ik heb die tijd gezien als een grote toevoeging aan mijn leven. De rol in Grease kwam voor mij precies op het juiste moment, want het was de opleiding die ik nooit heb gehad”, aldus Bakkum.

Geen levenslange onzekerheid

De reeks van Op Zoek Naar smaakt voor Bakkum nu al naar meer. “Ik hoop dat ik ga genieten van de kandidaten, en ze op een positieve manier van feedback kan voorzien. Ik wil wel kritisch zijn, maar ik zit er niet om mensen een levenslange onzekerheid mee te geven. Als het niet goed is ga ik het wel zeggen, maar op een respectvolle manier.”

Op Zoek Naar is vanaf vrijdag 23 december wekelijks te zien op NPO 1.