Martien Meiland

Vijf tips voor een zorgeloos en kleurrijk leven à la Martien Meiland

Martien Meiland is altijd zijn eigen weg gegaan en trekt zich niet veel van anderen aan. Wat dat opleverde weten we als televisiekijker maar al te goed: een realityserie op televisie en een populariteit die er niet om liegt. 

Je kunt het veroordelen of niet, want wie een uitgesproken karakter heeft krijgt ook vaak een lading kritiek over zich heen, maar Martien Meiland is wel zichzelf en geniet van het leven. Althans, zo ziet het eruit. Hij gaat volledig zijn eigen gang en heeft daarbij dagelijks zijn gezin om zich heen.

Extraverte Martien laat zijn hart spreken 

Martien, vooral bekend van het wekelijkse televisieprogramma Chateau Meiland, is een extraverte persoonlijkheid die zegt wat zijn hart hem ingeeft. Nog een keer zijn verhaal, in het kort. Als ondernemer, decorateur en amateur bouwvakker heeft hij samen met zijn gezin een vervallen kasteel in Frankrijk omgetoverd tot een smaakvolle B&B. Een filmploeg volgt het reilen en zeilen van de familie in het chateau. Het is een bestaan dat met name kleur krijgt door de belevenissen van de excentrieke en extraverte Martien. Met daar tegenover de nuchtere en introverte Erica, zijn ex-partner en partner tegelijk, wat al een verhaal op zich is. 

Het avontuur herhaalt zich als de familie, na een tussenperiode in Nederland voor de tweede keer besluit een kasteel te kopen en wederom een televisieploeg ze achterna reist. Het wordt weer een succes met de Gouden Televizier-Ring als bekroning. Het geheim van het succes is niet alleen de persoonlijkheden en de interacties tussen de gezinsleden, maar ook het zorgeloze bestaan. De problemen die zich voordoen worden redelijk snel opgelost en veelal op een hilarische manier. Hoe doet hij dat toch? We proberen in zijn voetsporen een aantal adviezen samen te stellen die kunnen leiden tot een even zorgeloos en kleurrijk leven. Daar gaan we:

  1. Doe waar je hart naar uitreikt en waar je blij van wordt

Ten eerste is Martien iemand die zijn hart volgt, anders waren die kastelen er nooit geweest. Een eerste keer kreeg hij heimwee en keerde terug naar Nederland, maar toen het weer begon te kriebelen, kocht hij gewoon opnieuw een kasteel en begon het hele avontuur van voren af aan. Zijn motto: gewoon doen! Martien windt nergens doekjes om. Hij laat duidelijk weten wat hij mooi vindt en waar hij blij van wordt, en als het er niet is creëert hij het wel. Ongeacht wat anderen daarover zeggen. Hij laat zich niet snel van de wijs brengen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar Martien lijkt het standaard in de dag in te bouwen. Heeft hij zin in wijn, dan gaat hij aan de wijn. En aankopen doet hij ook op gevoel. Iets wat jij ook zou kunnen doen. Zie je die mooie rugtas of bijzondere heuptasje die je zo graag wil hebben? Koop het! Je leeft maar één keer en doe vooral dingen waar je blij van wordt.

2. Spreek je uit

Laat je niet frustreren en krop geen zaken op. Martien is een flapuit en door de manier waarop doet hij daar niemand tekort mee. Waarom zou je alles voor jezelf houden? Het geeft alleen maar een negatief gevoel en je wordt er niet vrolijker van. 

3. Keihard genieten

We kunnen Martien geen luiheid verwijten. Keihard werken, maar ook op tijd stoppen en je rust nemen. Het is hard werken op het chateau en van Martien bleef op een gegeven moment niet veel over. Hij viel kilo’s af. Dat doet hij tegenwoordig anders; hij neemt op tijd zijn rust. Hij bouwt bewust momenten in om te genieten. 

4. Trek je niets aan van wat anderen vinden

Als bekende Nederlander heeft iedereen wel iets over hem te zeggen. Lastig, maar het is het beste je daar niets van aan te trekken. Hij is wie hij is en niet van plan daar verandering in te brengen. Het schept een heleboel vrijheid. Vind jij die rode broek je-van-het, die paarse jurk te gek of die chique roze handtas mooi? Dan is ‘ie voor jou. Niets aantrekken van wat anderen daarvan vinden. 

Gewoon aanpakken 

Dat moeten we hem nageven: hij pakt zelf alles aan. Verven, behangen, hij gaat ervoor. Het is dan ook zijn motto om zoveel mogelijk zelf te proberen. Alleen vakmensen inhuren als het echt niet gaat of als je de kennis niet hebt. Hij draait zijn hand nergens voor om. Het is een manier van het in het leven staan die je ver kan brengen. Het heeft Martien geen windeieren gelegd. 

Samenwerking met THEBAGSTORE