‘Dotan toont trekjes van een psychopaat’

Psycholoog Guus Essers, die een boek schreef over het herkennen van leugens en als deskundige is opgevoerd door media als EenVandaag, heeft met professionele ogen gekeken naar het interview met Dotan in RTL Late Night. En daar kwam hij tot een heftige conclusie.

Essers zag een man met psychopate trekjes die gastheer Humberto Tan minachtte. 'Wat ik heel bijzonder vond in het fragment is dat hij op een aantal momenten heel kort micro-expressies laat zien van minachting', zegt hij tegen Ruud de Wild op NPO Radio 2. 

Twijfel heeft de psycholoog niet: 'Minachting naar Humberto, naar de rest van het gezelschap. Überhaupt in de reacties die hij liet zien zaten er kleine trekjes van minachting op zijn gezicht. Dat zijn trekjes die eigenlijk een kwart seconde verschijnen en daarna zijn ze weer weg, want dan censureert het brein zich'.

Die minachting toont volgens Essers de ware aard van de geplaagde zanger: 'Want op het moment dat hij daar minachtend aan tafel zit, dan doet het hem dus niet zo veel wat er gebeurt. Dan probeert hij zijn eigen theater zo goed mogelijk te spelen. In wezen zegt hij eigenlijk: dikke vinger!'

Wat naast die bewuste trekjes opviel, is het tegenstrijdige verhaal wat Dotan aan tafel vertelt: 'Hij biedt zijn excuses aan en neemt zijn verantwoordelijkheid, maar tegelijkertijd ontkent hij een groot gedeelte van datgene wat hem wordt aangerekend. Hij zit op twee sporen. Dat betekent dat hij in een vreemd kostuum zit'.

Volgens Essers komt het gedrag van Dotan voort uit zijn moeder Patty Harpenau, waarover meer in de column van Patty deze week in Weekend: 'Wat heel vervelend is, is dat het vaak een genetisch component heeft. Het zit niet alleen in hem, maar ook in degene die hem heeft gekregen maar ook in die hij gaat doorgeven. Het probleem is dus eigenlijk groter dan je zou verwachten in maatschappelijk opzicht'.

Essers benadrukt wel duidelijk dat dit zíjn mening is: 'Ik mag absoluut niet zeggen dat hij dat dan ook is of heeft, maar hij vertoont gedrag dat lijkt op mensen die psychopate trekken hebben'.

Niet alleen Dotan, ook interviewer Humberto Tan ligt onder vuur door het interview. Boze tongen fluisteren dat hij met dit bewuste gesprek het zoveelste slechte interview heeft neergezet. Hij zou te zacht zijn geweest en heeft de confrontatie niet gezocht waardoor hij geen antwoorden heeft gekregen: 'Je ziet nu dat hij een aantal dingen doet die hem in de kaart spelen: hij wordt eigenlijk met handschoenen aangepakt'.

Beluister het interview met Guus Essers hier terug.
Bekijk het interview van Humberto Tan met Dotan hier terug.