Angela de Jong noemt angstcultuur DWDD ‘heftiger dan ze dacht’

AD-columniste Angela de Jong noemt het artikel dat vrijdag in de Volkskrant verscheen over Matthijs van Nieuwkerk waarin hem grensoverschrijdend gedrag verweten wordt “ontluisterend”. “Ik heb op krantenredacties gewerkt, waar het er ook stevig aan toe kon gaan tot een paar jaar geleden. Maar dit is toch nog wel een graadje heftiger dan ik dacht”, schrijft De Jong zaterdag in het AD.

De tv-recensent zegt het “onbegrijpelijk” te vinden dat de BNNVARA-leiding “al die jaren zoveel signalen en klachten heeft genegeerd en naast zich heeft neergelegd”. “De redactie is gruwelijk in de steek gelaten, maar de omroep had zijn grote ster Matthijs ook veel beter tegen zichzelf moeten beschermen. Dit is een ernstige smet op een iconisch programma”, aldus De Jong.

Directeur wist van niets

Ze vraagt zich verder af of Frans Klein “na deze onthullingen wel kan aanblijven als directeur bij de NPO”. In de Volkskrant reageerde Klein op het grensoverschrijdende gedrag van Van Nieuwkerk door te zeggen dat hij er niets van wist, ondanks enkele waarschuwingen die bij hem waren terechtgekomen.