George Kooymans

George Kooymans kan geen gitaar meer spelen door ALS

De conditie van gitarist George Kooymans gaat langzaam achteruit. Dat vertelde de 74-jarige muzikant zaterdagochtend in het radioprogramma FM op 5. Het was zijn eerste publieke interview in lange tijd. Kooymans maakte in februari 2021 bekend dat hij aan ALS lijdt.

“Het gaat achteruit”, vertelde Kooymans tegen presentator Felix Meurders. “Ik kan nog een beetje lopen en autorijden, maar alles gaat moeizaam. Maar mijn vingers kan ik niet meer gebruiken.” Dit betekent ook dat Kooymans geen gitaar meer kan spelen.

“Het is helemaal kut”, vat hij samen. “Maar het is zoals het is. Ik probeer een modus te vinden om toch nog wat te componeren, op een andere manier. Er zijn computerprogramma’s waarmee je kan schrijven door met je ogen te knipperen. Ik kan nu met mijn hand nog een beetje een muis bedienen. Maar gitaar spelen is er niet meer bij.”

‘Voor mijn gevoel gaat het snel’

Het is onduidelijk hoe progressief de ziekte bij Kooymans is. “De snelheid van al die neurologische ziektes verschilt per mens”, legt hij uit. “Men zegt dat het bij mij langzaam gaat. Maar voor mijn gevoel gaat het heel snel.” Soms heeft Kooymans een tegenslag. Zo lag hij recent drie weken in het ziekenhuis vanwege een longembolie. “Dat is ook niet goed voor je spieren. Maar ik pak elke dag.”

Kooymans bracht vrijdag een nieuwe plaat uit, Mirage. Hieraan heeft hij sinds 2014 gewerkt.