Bambi Thug Eurovisie Ierland Gettyimages 2151397602

Deze landen staan in finale Eurovisie Songfestival

Kroatië, Oekraïne en Ierland zijn zoals verwacht de eerste finalisten van het Eurovisie Songfestival. Ook Servië, Portugal, Slovenië, Litouwen, Finland, Cyprus en Luxemburg kregen dinsdag tijdens de eerste halve finale genoeg stemmen van het publiek.

Met Cyprus en Finland kent de finale direct al een Nederlands tintje. Het lied Liar van de Cypriotische inzending Silia Kapsis werd mede geschreven door de Nederlandse songwriter Elke Tiel en bij de Finnen danst voor het tweede jaar op rij de Brabander Jesse Wijnans mee.

Lees ook: Nederlandse songfestivalteam: we gaan net als Roda JC recht op het doel af

Dat Kroatië, Oekraïne en Ierland de finale zouden halen, leek vooraf al vast te liggen. Zij behoren volgens de bookmakers tot de favorieten voor de eindzege.

Big Five

Aan de finale doen zaterdag in totaal 26 landen mee. Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Verenigd Koninkrijk, de zogenoemde ‘big five’, zijn samen met de regerend kampioen Zweden al verzekerd van een finaleplaats. Voor het eerst laten zij dit jaar ook hun inzending al horen tijdens de halve finales.

De overige tien finaletickets worden donderdag tijdens de tweede halve finale, waarin zestien landen uitkomen, verdeeld. Daarin komt ook Nederland in actie. Joost Klein treedt als zestiende en laatste op.