Nemo Eurovisie Songfestival Gettyimages 2151981401

2,1 miljoen Nederlanders bekijken finale Eurovisie Songfestival

In totaal hebben zo’n 2,1 miljoen mensen in Nederland zaterdagavond de finale van het Eurovisie Songfestival bekeken. Dat meldt kijkcijferanalist Tina Nijkamp zondag. De Nederlandse inzending Joost Klein was door naar de finale met zijn lied Europapa, maar werd gediskwalificeerd om een incident met een cameravrouw.

In het geval dat Klein wel mee had gedaan aan de finale in het Zweedse Malmö, waren minimaal 4 miljoen kijkers ingeschakeld, schat Nijkamp. De halve finale met Klein scoorde donderdag meer kijkers dan de finale van zaterdag. Donderdag keken bijna 3 miljoen mensen, aldus Nijkamp.

Zwitserland heeft zaterdagavond de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is op de vijfde plek geëindigd.

Lees ook: Zo gaat het nu met Joost Klein

Slechtst bekeken

Vorig jaar, toen Mia en Dion namens Nederland meededen, trok de finale van het Eurovisie Songfestival gemiddeld 1,84 miljoen kijkers. Dat was de slechtst bekeken finale van het liedjesfestijn in tien jaar tijd. Nederland deed dat jaar niet mee aan de finale van de wedstrijd.

Lees ook: Hierom is Joost Klein gediskwalificeerd

Meestal ligt het aantal kijkers een stuk hoger. Sinds 2016 trekt de finale vrijwel altijd meer dan 4 miljoen kijkers. Het record was in 2021, toen de liedjeswedstrijd in Rotterdam plaatsvond. Toen stemden ruim 5,5 miljoen mensen af op de finaleavond.