Vi

Veronica Inside terug na veelbesproken rel

Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp zitten vrijdagavond na de veelbesproken ruzie weer met elkaar aan de tafel van Veronica Inside. Derksen en Van der Gijp wilden na de onenigheid eigenlijk stoppen maar na een gesprek met Talpa-baas John de Mol werd toch besloten om door te gaan.

De aanleiding van de ruzie tussen het trio was de racisme-aflevering van 22 juni. Die was geïnitieerd nadat er veel kritiek kwam op een opmerking die Derksen een week daarvoor maakte over rapper Akwasi. Hij suggereerde bij een foto van Zwarte Piet lachend dat dat Akwasi zou zijn. Vanwege de vermeende racistische opmerkingen haakten adverteerders af en besloten de spelers van Oranje, Jong Oranje en het Nederlands vrouwenelftal tot een boycot van Veronica Inside.

Na de ophef werd besloten een week later een uitzending rond het thema racisme te maken. In die aflevering, waar een recordaantal van 1,7 miljoen mensen naar keken, gingen de mannen in gesprek met advocaat Natacha Harlequin en oud-international Dries Boussatta. Zij probeerden duidelijk te maken waarom sommige opmerkingen van Derksen door mensen als racistisch worden beschouwd.

Laten vallen

Van der Gijp en Derksen waren niet te spreken over de opzet van die aflevering waarin Genee als gespreksleider fungeerde en hadden het gevoel dat de presentator hen had laten vallen. Genee liet achteraf in Op1 weten het wel te begrijpen. ‘Ik betreur het enorm dat deze twee mannen denken dat ik ze genaaid heb’, zei hij. ‘Ik heb misschien mezelf iets te veel ingezet om de onafhankelijke gespreksleider te zijn, maar ik kon niet anders in die rol.’

Het tweetal bleef boos en zei geen zin meer te hebben in Veronica Inside. De laatste aflevering van het seizoen werd vervolgens geschrapt om de heren af te laten koelen.

Een maand later kwamen de mannen toch weer bij elkaar om te praten over de toekomst van het programma. Ze kwamen er met z’n drieën echter niet uit, dus gingen ze in gesprek met John de Mol. De uitkomst van dat gesprek was dat het trio gewoon terugkeert in Veronica Inside, omdat ze nog een contract met Talpa hebben.