Koning Willem Alexander

Vertrouwen in koning Willem-Alexander flink gedaald

Nederlanders hebben een stuk minder vertrouwen in koning Willem-Alexander. Waar in april van dit jaar nog 76 procent tamelijk veel of veel vertrouwen had in de koning, is dat getal nu gedaald naar 47 procent.

Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos, uitgevoerd in opdracht van Nieuwsuur.

Griekenland

Ook over het functioneren van de koning zijn mensen minder te spreken dan in april. Het percentage dat (heel) tevreden is, is van 67 procent naar 51 procent gedaald. Ook meer mensen zijn nu (zeer) ontevreden over zijn functioneren dan in april; dat aantal is gestegen van 3 naar 14 procent.

De gedaalde tevredenheid heeft mogelijk te maken met de ophef die er tijdens de coronacrisis rond Willem-Alexander was. Zo kreeg de koning forse kritiek op het feit dat hij in oktober met zijn gezin op vakantie ging naar Griekenland nadat Nederlanders juist werden opgeroepen om thuis te blijven. Het koningspaar en de prinsessen keerden snel weer terug naar Nederland en Willem-Alexander en Máxima namen een video op waarin de koning de vakantie onverstandig noemde.

Onverstandig

Dat de vakantie onverstandig was, vindt ook driekwart van de ondervraagden. Bijna 70 procent denkt dat het schadelijk was voor het imago van de koninklijke familie. Wel is ongeveer 40 procent van de Nederlanders het erover eens dat het koningspaar wel solidair is geweest, tegenover 25 procent die daar anders over denkt.