Prinses Mabel Beatrix Beeld: Mischa Schoemaker 10epfingenieursprijs Dppa24031320

Prinses Mabel over haar Friso: hij zit in mijn hoofd als m’n lief

Natuurlijk waren prinses Mabel en prinses Beatrix van de partij tijdens de tiende editie van de uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs. De nieuwe generatie weet wellicht niet eens precies wie prins Friso, die tien jaar geleden stierf, was. Dat deert Mabel niet, ze praat ze graag bij over haar man. “Ik vertel met liefde over hem. Ik denk dat hij dat alleen maar leuk vindt”, zegt ze tegen Weekend.

Friso was, behalve de prins die zijn titel ‘Prins der Nederlanden’ inleverde om met Mabel te trouwen, ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek én lid van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI), dat de prijs in het leven heeft geroepen. Toen hij op 12 augustus 2013 overleed door complicaties van zuurstoftekort nadat hij tijdens een ski-vakantie in Lech werd bedolven onder een lawine, werd de prijs naar hem vernoemd. Dat maakt Mabel zeer trots, vertelt ze aan Weekend, en Friso zou vereerd zijn, dat weet ze zeker.

Lees ook: Mabel heeft moeite met oppas vinden

Maar als Mabel aan haar man denkt, denkt ze natuurlijk niet aan Friso de ingenieur. “Meer als m’n lief en de vader van mijn kinderen.”

Beeld: Mischa Schoemaker

Lees het hele gesprek met prinses Mabel en nog véél meer in Weekend nummer 12, nú in de winkel. Of lees ‘m online. Liever bestellen? Dat kan hier.

Tip van de redactie

In Beatrix – Dwars door alle weerstand heen ontrafelt Jutta Chorus het turbulente tijdperk van Beatrix na 2000. Tussen koninklijke rust en ongekende uitdagingen, toont deze vorstin veerkracht en vastberadenheid. Wat waren haar offers? Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Jutta Chorus